Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η έκδοση επταετούς ομο…
[ad_1]
Στην έκδοση του επταετούς ομολόγου οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Σχόλια και για τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για κυρώσεις.
Στην έκδοση επταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (OΔΔΗΧ) περίπου μια βδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές αλλά και στη θετική υποδοχή του από τον κόσμο των αγορών αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο “Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα” αναφέρει: “Ο νέος υπ. Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να μεταφέρει ένα καλό νέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κυβερνητική αλλαγή, την Τρίτη, ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο κρατικός OΔΔΗΧ μπόρεσε να αντλήσει με το επταετές ομόλογο 2,5 δις ευρώ. Η απόδοση κυμαίνεται στο 1,9%. Η ζήτηση για το νέο ομόλογο ήταν μεγάλη. Με προσφορές περίπου 13 δις ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές ο στόχος της έκδοσης ομολόγου. Με αυτή την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Οι αυξήσεις των τιμών έριξαν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 4,4% που ήταν στην αρχή του έτους σχεδόν λίγο πάνω από το 2% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη”.
Σύμφωνα με την Handelsblatt “χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 30 δις ευρώ η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Ο υπ. Οικ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ.” Όπως σημειώνει η εφημερίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η έκδοση του ομολόγου αποτελεί μια πρώτη “ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές”.
Θετικά αποτιμά την έκδοση του επταετούς ομολόγου και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: “Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα η Ελλάδα εξέδωσε νέο ομόλογο. Η ζήτηση για το επταετές ομόλογο ξεπέρασε σημαντικά την αρχική προσφορά (…) Το καλό αποτέλεσμα αποτελεί συνέπεια των αρνητικών αποδόσεων για τα περισσότερα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το ότι προσφέρει η Ελλάδα ακόμη θετική απόδοση, αποτελεί για πολλούς επενδυτές ευπρόσδεκτη ευκαιρία. Ήταν η τρίτη απόπειρα έκδοσης ομολόγου από το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν στο μεταξύ πέσει σε επίπεδα ρεκόρ.”
Μια Ευρώπη χωρίς σκληρή ισχύ έναντι τηςΤουρκίας
Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται εκτενώς με αναλύσεις, ρεπορτάζ και σχόλια στη σύγκρουση ΕΕ και Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της δεύτερης στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με μήλον της έριδος τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Ενδεικτικά η Tagesspiegel σχολιάζει: “Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά αυταρχικά. Όσο η οικονομία επιδεινώνεται, τόσο περισσότερο αναζητά εχθρούς, ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους. Εμφανής είναι η αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει όρια. Δεν διαθέτει hard power (…). Aλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, απομένει στην ΕΕ μόνο η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως η μείωση της ‚προενταξιακής βοήθειας‘. To ότι αυτή υπάρχει ακόμη, αν και δε γίνεται καμία διαπραγμάτευση για ένταξη, είναι ένα άλλο αστείο. Έτσι η ΕΕ δεν βρίσκει σεβασμό σε αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Ο ίδιος καταλαβαίνει μόνο από ρεαλπολιτίκ, όπως στη συμφωνία για το προσφυγικό. Έτσι και στη διένεξη για την Κύπρο θα βοηθήσουν μόνο πραγματικά απτές κυρώσεις”.
Από την πλευρά της η Tageszeitung σχολιάζει την επίμονη στάση της Τουρκίας στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας: “Η Άγκυρα το βλέπει ως κάτι πολύ περισσότερο από ζήτημα τιμής, το να κάνει ό,τι μπορεί όχι μόνο για τα δικά της δικαιώματα αλλά και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Γι αυτό η θεμελίωση για τις ριψοκίνδυνες πολιτικά δοκιμαστικές γεωτρήσεις συνοψίζεται ως εξής: Εθνικισμός. Η Τουρκία εξαιτίας του εθνικισμού στρέφεται εναντίον των δικών της συμφερόντων, διότι η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή επώδυνων κυρώσεων.” Το σχόλιο κλείνοντας σημειώνει ότι “όλα αυτά αποτελούν κακή είδηση για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Δείχνουν ότι το καθεστώς της Άγκυρας ολοένα λιγότερο προσανατολίζεται στην Ευρώπη και ότι σε περίπτωση αμφιβολίας είναι έτοιμο να διακινδυνεύσει τα πάντα και να αποδεχθεί κάθε αρνητική συνέπεια. Στην περίπτωση των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια διένεξη για πρώτες ύλες. Εδώ ενυπάρχει μια νέα σύγκρουση, που κανείς δεν χρειάζεται, αν αναλογιστούμε τις τόσες πολλές άλλες κρίσεις στην περιοχή”.
Δήμητρα Κυρανούδη