Βουτιά στις πληρότητες των ξενοδοχείων την Αθήνας το πρώτο εξάμηνο
16/07/201914:05

Πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων την Αθήνας το πρώτο εξάμηνο

[ad_1]

Με πτώση της τάξης του 3,8% στην πληρότητα, 2,9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Rev Par) και με οριακή θετική αλλαγή (1%) στη μέση τιμή δωματίου έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού και της GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο έκλεινε αρνητικά (και) ανά μήνα, σε ποσοστά έως και -8,6%, κάτι που επιβεβαιώνει όσα επεσήμανε η ΕΞΑΑΑ από τα τέλη του 2018, κυρίως για την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, όλων των τύπων καταλυμάτων, αλλά και για αλλαγή του κλίματος σε ό,τι αφορά στη σχέση προσφοράς – ζήτησης, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η δε μέση τιμή δωματίου και το rev par, συνεχίζει η ΕΞΑΑΑ, επίσης παρουσίασαν έντονες ‘αναταράξεις’ από μήνα σε μήνα σημειώνοντας πτωτική πορεία τον μήνα Ιούνιο σχεδόν κατά 5%. Σημειώνουμε πως ο Ιούνιος, ο οποίος διατήρησε οριακά (+0,9%) την πληρότητα του περσινού Ιουνίου, ως καλοκαιρινός μήνας θεωρείται μήνας ‘αιχμής’ .

“Από πλευράς μας επισημαίνουμε πως η Αθήνα δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών (περίπου 8.200.000 επισκέπτες), ως η σημαντικότερη διεθνής ‘πύλη εισόδου’ στη χώρα μας. Πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν και προς λοιπούς προορισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια δεν συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Η πολιτεία (ηγεσία Τουρισμού και εμπλεκόμενα Υπουργεία), η τοπική κοινωνία (Περιφέρεια  – Δήμοι) αλλά και οι τουριστικοί φορείς, οφείλουν πλέον να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα που μαζί με όλα τα παράπλευρα και χρόνια προβλήματα (ασφάλεια – καθαριότητα – ειδική υποδομή κ.λπ.) υποσκάπτουν την σύγχρονη και ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα της πόλης μας.  

Απαιτείται τουριστικός επανασχεδιασμός, νέοι στόχοι με βάση τις καταγεγραμμένες προτεραιότητες και φυσικά, στρατηγική (μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης) περαιτέρω ανάπτυξης του Τουρισμού της Αθήνας – Αττικής. Από πλευράς ΕΞΑΑΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις καθώς έχουμε εργαστεί με αυτή τη προσέγγιση και προς αυτή τη κατεύθυνση, επί σειρά ετών”, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα