26/04/202114:56

Πύργος: Επίσκεψη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη σε δυο σημαντικά αναπτυξιακά έργα ΟΧΕ που είναι σε εξέλιξη για την περιοχή ( photos)

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη σε δυο σημαντικά αναπτυξιακά έργα ΟΧΕ

Τις περιοχές εκτέλεσης εργασιών δυο σημαντικών έργων, τα οποία εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκε σήμερα, Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, και από τους Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο και τον βοηθό Περιφερειάρχη για τον συντονισμό των παραγωγικών τάξεων Χρήστο Μπιλίρη, βρέθηκε στην περιοχή της Τ.Κ Αγίου Ιωάννη Πύργου όπου έκανε αυτοψία στο έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου» και ειδικότερα στο τμήμα Α: «Πύργος (σιδ. γραμμή) έως είσοδο Αγίου Ιωάννη».

Για την πορεία των εργασιών, τα χαρακτηριστικά και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου, ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο Τμημ. Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε Ηλείας Νίκο Μπούλιαρη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος.


Ακολούθησε αυτοψία σε διάφορα σημεία ταυτόχρονης εκτέλεσης εργασιών, για το έργο «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο», για το οποίο ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, και λίγο αργότερα στις δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης, σημείωσε μεταξύ άλλων «…είναι χαρά μας να βρισκόμαστε σήμερα στην Ηλεία και να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός, πραγματικά, πολύπαθου έργου. Ενός έργου που εντάσσεται στην ΟΧΕ η οποία υλοποιείται αυτή την περίοδο – όπως και το επίσης σημαντικό έργο της ανάπλασης της οδού Κατακόλου. Μιλάμε για μια ΟΧΕ η οποία, με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί, δημιούργησε κάποια προβλήματα, με συνέπεια να έχουμε έργα – για τα οποία είχε ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος και σχεδιασμός τους προ 25ετιας – να έχουν πραγματικά “βαλτώσει”. Κανείς δεν λέει ότι τα έργα είναι απλή υπόθεση.

Από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση τους υπάρχουν πολλά και σοβαρά βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά η δική μας λογική ως Περιφερειακή Αρχή, όπως και κάθε σώφρονα διοικούντα, είναι πως, όταν σχεδιάζουμε ένα έργο, θα πρέπει να έχουμε προβλέψει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Αυτή τη στιγμή λοιπόν παρακολουθούμε το έργο της Παράκαμψης σε εκτέλεση, και είμαστε και χαρούμενοι και υπερήφανοι, γιατί γίνεται πράξη αυτό που είχαμε ευχηθεί προεκλογικά. Δηλαδή, να είμαστε παρόντες, να είμαστε χρήσιμοι, να ξεπερνάμε τα προβλήματα και να δίνουμε σε λειτουργία και σε χρήση στους πολίτες έργα που τόσα χρόνια άκουγαν και δεν έβλεπαν. Είμαστε εδώ για να τα δουν, και τα βλέπουν ήδη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν τις τρεις ιδιοκτησίες για τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί η μερική ανάκληση των απαλλοτριώσεων και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για απένταξη του έργου. «Αύριο Μ.Τρίτη, συνεδριάζει η Επιτροπή του Άρθρου 15 για τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας των απαλλοτριωθέντων, και το επόμενο βήμα είναι η λήψη απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι – με δεδομένη την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, μετά από την πολύμηνη διακοπή των συνεδριάσεων λόγω της πανδημίας – δε θα υπάρξουν άλλα προβλήματα ή καθυστερήσεις. Το έργο έχει ξεκινήσει να εκτελείται από τις δυο άκρες, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των διαδικασιών να συνεχιστεί και στην περιοχή των τριών απαλλοτριωθέντων», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, και σημείωσε επίσης «Όταν θέλεις κάτι πολύ τελικά το πραγματοποιείς. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή το αποδεικνύει στην πράξη. Είμαστε εδώ σ’ ένα μεγάλο έργο τουριστικού αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η Ηλεία δεν θα είναι πια τελευταία. Ως Περιφερειακή Αρχή δείχνουμε ότι και μπορούμε και τα καταφέρνουμε».


Η ταυτότητα των δυο έργων

Στο Υποέργο, Τμήμα Α΄ του έργου «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου», οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνολικό μήκος 3.370 μέτρα και μεταξύ άλλων προβλέπεται η διαμόρφωση μονοδρομημένης λωρίδας ποδηλάτων, ειδική ζώνη κίνησης πεζών και ΑμεΑ, διατήρηση του τμήματος πρασίνου και φύτευση δέντρων, οδοφωτισμός, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση για οχήματα και ποδηλάτες, κ.α. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ.
Στο έργο «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο», η προς κατασκευή οδός, μήκους 3.305 μέτρων, έχει αφετηρία την επαρχ. Οδό Πύργου-Κατακόλου (περίπου 800 μέτρα μετά την διασταύρωση του Αγίου Ιωάννη) και καταλήγει στην Ε.Ο Πατρών – Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης με τον οικισμό Βουνάργου. Περιλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας, στην συμβολή με την οδό Βυτιναιΐκων – Γρανιτσαιΐκων, ισόπεδη διάβαση στις σιδ. γραμμές του ΟΣΕ, γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό καθώς και κατασκευή μόνιμων βοηθητικών δρόμων προς εξυπηρέτηση γειτονικών αγροτικών περιοχών. Το έργο, έχει αρχικό προϋπολογισμό 11,9 εκατ. ευρώ.
Τα δυο έργα εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου-Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας, και χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα