08/12/201913:56

Πύργος: Αυλαία χθες με τελετή λήξης και βραβεία στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Νικήτρια η Ινδική ταινία “Μπουλμπούλ” και τα μεγάλα βραβεία φέτος ήταν γυναικεία υπόθεση!! (photos)

Αυλαία για το Φεστιβάλ Ολυμπίας με την απονομή των βραβείων της 22ης διοργάνωσης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου ΠΔΕ του Πύργου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ τέσσερις γυναίκες αποσπούν τα τρία μεγάλα βραβεία (μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ,  σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Μεγάλη νικήτρια του φετινού Φεστιβάλ Ολυμπίας (βραβείο μεγάλου μήκους μυθοπλασίας) ανακηρύχθηκε η Ινδή Ρίμα Ντας για την  ταινία της «Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει». Η βραβευμένη στο Βερολίνο ταλαντούχα σκηνοθέτρια (της οποίας η προηγούμενη ταινία  “Villagerockstars”υπήρξε η ινδική υποψηφιότητα για τα φετινά Οσκαρ), στρέφει την κάμερά της στην φτωχή οικογένεια της Μπουλμπούλ,  παρακολουθώντας με ρεαλισμό τη σκληρή  καθημερινότητά της στην ινδική αγροτική επαρχία, και τολμώντας να καταπιαστεί με ένα θέμα ταμπού στην Ινδία: την ομοφυλοφιλία ενός αγοριού, αλλά και το ξύπνημα του ερωτισμού στην εφηβεία που στην ταινία πυροδοτεί ακραίες αντιδράσεις από πλευράς σχολείου, οικογένειας και τοπικής κοινωνίας οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός… Για την ερμηνεία της στην ταινία η νεαρή ΑρνάλιΝτας απέσπασε  το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε η γαλλική ταινία «Ντανιέλ» της ΜαρινΑτλάν που παρακολουθεί το πρώτο ερωτικό σκίρτημα του 10χρονου Ντανιέλ, ο οποίος αναστατώνεται όταν πιάνει την όμορφη Μαρτέ να γδύνεται στα αποδυτήρια. Ο μικρός ΤεόΠολγκάρ βραβεύτηκε για την λεπτών αποχρώσεων ερμηνεία του. Το βραβείο σεναρίου πήγε στην ταινία «Κομμώσεις Ρόμι» (Ολλανδία-Γερμανία) της ΜίσαΚαμπ: η ταινία συγκλόνισε το κοινό του φεστιβάλ δείχνοντας τη μικρή Ρόμι να έρχεται αντιμέτωπη με το αλτσχάιμερ της αγαπημένης  γιαγιάς της.

Το βραβείο καλύτερου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ κέρδισε η Μάγια Νιούελ από την Αυστραλία για την ταινία «Τρέχει στο αίμα μου» με ήρωα έναν μικρό, προικισμένο  Αβορίγινα ο οποίος όμως αποτυγχάνει στο σχολείο και ο κλοιός της Πρόνοιας και της αστυνομίας στενεύει διαρκώς γύρω του. Η ταινία ουσιαστικά μιλά για μια γενιά που έχει στερηθεί την κουλτούρα, την πατρίδα και την γλώσσα της.

Αξίζει να αναφέρουμε πως γυναίκες ήταν και οι δύο νικήτριες του φετινού 2ου OlympiaCreativeIdeasPitchingLab: Η Ερωφίλη Μωραϊτη (για την ιδέα της «Το μυρμηγκάκι») που απέσπασε το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και η Άρτεμις Αναστασιάδου για το πρότζεκ της «Το Βανκούβερ».

Παίρνοντας τον λόγο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, ανέφερε πως σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τις μέρες του φεστιβάλ, οι θεατές αλλά και όσοι συμμετείχαν στα εργαστήρια της διοργάνωσης ξεπέρασαν τους 30.000, ενώ στο μεγαλύτερο πολυεθνικό εργαστήρι διεθνώς, το MythosProject συμμετείχαν έφηβοι από 19 χώρες του κόσμου. Ο Δημήτρης Σπύρου ευχαρίστησε τους συντελεστές των ταινιών που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ, τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες, τους εκπαιδευτές στα εργαστήρια, τις τοπικές αρχές, την πολιτεία αλλά και τους εκπαιδευτικούς  και τους εθελοντές. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη επιτυχία και αναβάθμιση του φετινού PitchingLab,  που ενθαρρύνει στην πράξη την ανάπτυξη και στην Ελλάδα του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, και μίλησε με θέρμη για την υποδοχή του Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο, όπου το Φεστιβάλ Ολυμπίας ταξίδεψε για πρώτη φορά φέτος». Ο Δημήτρης Σπύρου, δίνοντας το λόγο στο νέο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος με το ρυθμό που προχωράει το θέμα του ΑΣΟ, της νέας στέγης του Φεστιβάλ».

Κλείνοντας τη βραδιά ο κύριος Γιαννόπουλος είπε πως τις μέρες που πέρασαν «είχα την ευκαιρία να κατανοήσω την αξία αυτού του Φεστιβάλ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Υπήρξε μια ξεχωριστή εμπειρία και ευχάριστη έκπληξη.  Το φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο, τι πιο υγιές έχουμε να παρουσιάσουμε ως τοπική κοινωνία. Έχει αγγίξει κορυφή και πρέπει να το εκτινάξουμε. Σας περιμένω στο 23ο Φεστιβάλ με μια έκπληξη».

Νωρίτερα υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

*Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 19ηςCameraZizanio. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

 

Όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες

του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της CameraZizanio

είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Eδώ θα βρείτε  φωτογραφίες απ’ όλα τα προγράμματα:

 

http://bit.ly/2NYWFSe

 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ

ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ

CREATIVEEUROPE/MEDIA

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ

 

 

                        υπο την αιγιδα

ΤΟΥ ελληνικου οργανισμου τουρισμου

 

 

ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

DOCUMENTO

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΚΟΥΤΙΤΗΣΠΑΝΔΩΡΑΣ

ΑLL ABOUT FESTIVALS

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ – YOYTH CINEMA NETWORK – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ” ΠΥΡΓΟΥ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΗΡΑΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ – ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ – EUCU.NET – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ – ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ» – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΟΜΙΛΟΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ – ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΩ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ – ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ – CINE ΑΣΤΡΟΝ, ΛΕΧΑΙΝΑ – ΚΟΥΡΒΙΣΙΑΝΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ – ΣΙΝΕ ΟΡΦΕΑΣ, ΠΥΡΓΟΣ – CINE CINEMA, ΑΜΑΛΙΑΔΑ

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.olympiafestival.gr

 

Στοιχεία επικοινωνίας

 

ΑΘΗΝΑ: Ρόδου 18Α – Τηλ. 210 8664470, 210 8662344,

e-mail: [email protected][email protected][email protected]

 

ΠΥΡΓΟΣ: Χρυσανθακοπούλου 2 – Τηλ. 2621026890, 2621031615

e-mail: [email protected]

 

Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

 

Κείμενο διακήρυξης

 

Η Κριτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει το φεστιβάλ για μια εβδομάδα εξαιρετικών ταινιών, που παρουσιάστηκαν σε ένα εξαίσιο περιβάλλον για κινηματογραφόφιλους όλων των ηλικιών. Πολύ πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα, το πρόγραμμα έχει μεγάλη επιρροή όχι μόνο στο τοπικό κοινό, αλλά χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και αναφοράς σε ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές κινηματογραφικές στιγμές.

Επιπλέον, είμαστε ευτυχείς για το σχέδιο της επανάχρησης του παλιού σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ, ως έδρα του Φεστιβάλ και των πρότζεκτ του, που βελτιώνει τον εγγραμματισμό στα Μέσα και την ανάπτυξη του θεσμού.

Πολλά συγχαρητήρια στις τοπικές αρχές για το όραμα και τη δέσμευσή τους σ’ αυτή τη μοναδική ιδέα. Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την εξαιρετική φιλοξενία: ευχαριστούμε που μας κάνατε να νιώσουμε τόσο ευπρόσδεκτοι.

 

Τα Βραβεία

Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους

Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει, RimaDas, Ινδία

Η επιτροπή επέλεξε μια ταινία που μας προσφέρει τόσο κινηματογραφική ποιότητα όσο και κριτική ματιά στους ρόλους των κοριτσιών, των γυναικών και των ΛΟΑΤ ατόμων σε μια παραδοσιακή κοινωνία. Μας συγκίνησε και μας έπεισε η ευαισθησία και η δεξιοτεχνία της σκηνοθέτιδας στην παρουσίαση αυτών των θεμάτων.

 

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Πιτσιρίκια στη βροχή, ClementineCarrie, Γαλλία

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο σε μια ταινία, η οποία μεταμορφώνει τον θυμό ενός παιδιού σε μια εμπειρία φιλίας και ελευθερίας, κατά τη διάρκεια μιας βιβλικής νεροποντής.

 

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

Η αλεπού και το πουλί,SamandFredGuilliaume, Ελβετία-Βέλγιο

Η επιτροπή δίνει το βραβείο σε μια ταινία που δημιουργεί έναν μοναδικό κόσμο γεμάτο χαρά και εκπλήξεις εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο το 3Danimation. Οι χαρακτήρες του είναι αντισυμβατικοί και απολύτως πειστικοί.

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους

Στην MarineAtlanγια την ταινία Ντάνιελ, Γαλλίά.

Η επιτροπή απονέμει το βραβείο σε έναν σκηνοθέτη που μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τις πιο απροσδόκητες πτυχές των χαρακτήρων του. Πέρα από όλα τα έμφυλα κλισέ, γινόμαστε κοινωνοί των συναισθημάτων τους και μαθαίνουμε νέους τρόπους να ξεπερνάμε τον φόβο, την ντροπή και τον θυμό.

 

Βραβείο Σεναρίου σε Ταινία Μεγάλου Μήκους

Στην TamaraBosγια την ταινία Κομμώσεις Ρόμι, Ολλανδία Γερμανία.

Η επιτροπή απονέμει το βραβείο σε μια σεναριογράφο που κατορθώνει να συνδυάσει πειστικότητα, ευαισθησία και μια γερή δόση χιούμορ. Η ιστορία είναι γεμάτη λεπτομέρειες και μας φέρει πολύ κοντά στον κεντρικό χαρακτήρα που αντιμετωπίζει πολλαπλές δυσκολίες στην καθημερινότητά της.

 

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού

Στον ThéoPolgarγια την ερμηνεία του στον ρόλο του Ντανιέλ .

Η επιτροπή τον επέλεξε για την ξεχωριστή ερμηνεία του, η οποία ισορροπεί στην εντέλεια τα στοιχεία του πόθου και της ντροπής μέσα από κρυφές εκφράσεις.

 

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού

Στην ArnaliDasγια την ερμηνεία της στην ταινία «Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει».

Η νεαρή ηθοποιός ερμηνεύει με πολύ ρεαλιστικό τρόπο το βήμα μεταξύ αθωότητας και ωριμότητας μέσα σε έναν σκληρό κόσμο.

 

Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Kids&Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)

 

Κείμενο διακήρυξης

Κατά τη διάρκεια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους είχαμε την ευκαιρία να δούμε μεγάλη ποικιλία ταινιών ντοκιμαντέρ, σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα και πολύ διαφορετικά όσον αφορά το στιλ και τη θεματολογία τους. Πολλές από τις ταινίες που είδαμε μπορούν να αλλάξουν την οπτική των παιδιών και των νέων ως προς την παιδική ηλικία και τα παγκόσμια ζητήματα. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι διάσημο για την ποιότητα του προγράμματός του χωρίς συμβιβασμούς. Προσφέρει πάμπολλες ευκαιρίες να ανακαλύψει κανείς μοναδικές ταινίες από όλο τον κόσμο και γνωρίζουμε ότι η επιλογή του γίνεται σεβαστή από πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ. Για τον λόγο αυτό ευχαριστούμε τους διοργανωτές για αυτή την κινηματογραφική εμπειρία που μας δυσκόλεψε να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Εντέλει τα καταφέραμε!

Τα Βραβεία

 

ΒραβείοΚαλύτερουΝτοκιμαντέρΜεγάλουΜήκους

Τρέχει στο αίμα μου, MayaNewell, Αυστραλία

 

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απονέμεται σε μια ταινία που απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα μιας γενιάς που έχει στερηθεί την πατρίδα, την κουλτούρα και τη γλώσσα της. Το δυνατό σημείο της είναι ότι δεν προτείνει εύκολες λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Απαιτεί να αναγνωρίσουμε όλοι το δικαίωμα των Αβορίγινων να διαμορφώσουν οι ίδιοι εκ νέου τον τρόπο ζωής και το μέλλον τους, ακόμη και αν αυτά δεν ταιριάζουν στην κοινή αυστραλιανή κοινωνία.

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

Ψηλάτοκεφάλι, Joanne Salmon, Great Britain

 

Μέσα σε πέντε λεπτά εντυπωσιακού και χαρούμενου animation, μια νεαρή γυναίκα με σύνδρομο TreacherCollins μάς αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Αντιδρά στον εκφοβισμό που έχει δεχτεί με μαύρο χιούμορ, το οποίο τη βοήθησε να ξεπεράσει τις δύσκολες περιόδους ώσπου να πραγματοποιήσει το όνειρό της: να γίνει animator. Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην κατηγορία Kids&Docs απονέμεται σε μια ταινία που μας προτρέπει όχι μόνο να αποδεχόμαστε, αλλά και να εκτιμούμε τη διαφορετικότητα.

 

Βραβείο Καλύτερης ΣκηνοθεσίαςΝτοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Η μαγική ζωή της V, Φινλανδία, Δανία, Βουλγαρία, TonislavHristov

 

Σε αυτό το τμήμα του φεστιβάλ βρήκαμε μια ταινία που ξεκλειδώνει τη βαθιά πληγωμένη ψυχή μιας νεαρής γυναίκας, η ενηλικίωση της οποίας διαταράχτηκε από τον αλκοολικό πατέρα της, με αποτέλεσμα να βασανίζεται ακόμη από καταρρακωμένη αυτοπεποίθηση. Ο σκηνοθέτης κατορθώνει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι χαρακτήρες ξεδιπλώνουν τα τραύματά τους. Δύσκολα βρίσκουμε τέτοια ένταση σε οποιαδήποτε άλλη ταινία.

 

Εύφημες μνείες: 19.91, EmiliaSniegoska, Πολωνία

Copper Notes of a Dream, Reza Farahmand, ΙράνκαιΚαναδάς

 

Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων

 

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Μετρονόμος (στον ρυθμό), ScottLochmus, ΗΠΑ

Είχε επαγγελματική προσέγγιση η οποία βοήθησε στη δημιουργία μιας συγκινητικής και δυνατής  ιστορίας. Η εξαιρετική χρήση της εικόνας και του ήχου δημιούργησε μια μαγική κατάσταση στην οποία ταίριαξαν οι λεπτομερείς χαρακτήρες.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

Ιαν, μια συγκινητική ιστορία, AbelGorldfarb, Αργεντινή

Όχι μόνο επειδή θίγει ένα κοινωνικό πρόβλημα αλλά και το λύνει με έναν μη αναμενόμενο και συγχρόνως όμορφο τρόπο. Επίσης γιατί είχε ενδιαφέροντα και εξαιρετικά γραφικά που έδειχναν την ιστορία με έναν μοναδικό τρόπο.

 

 

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο, KatjaBenrath, Γερμανία

Δυναμική, ευχάριστη, αστεία ταινία που ζητά να ακολουθούμε τα όνειρά μας. Η εκπληκτική ερμηνεία των ηθοποιών αξίζει όσο και η μουσική που ο ρυθμός και οι εναλλαγές της ταιριάζουν με τα πλάνα.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Το κλαδί, TeppoAiraksimen, Φινλανδία

Μια ταινία που έχει απίστευτα συναισθηματικό σενάριο, καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών και ομαλή εναλλαγή σκηνών. Ένα κλαδί γίνεται και σκυλί και φίλος.

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

Ο Χαρταετός, MartinSmatana, Τσεχία-Σλοβακία-Πολωνία

Ήταν μια συγκινητική ιστορία που μιλούσε για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή και πρέπει να θυμόμαστε τις χαρούμενες στιγμές που μας χάρισαν. Χρησιμοποιήθηκαν σπάνιες τεχνικές patchwork και κολάζ που έδιναν ζωντάνια στους ήρωες και την υπέροχη φύση.

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Ανακαλύπτοντας το Αύριο, LauraNix, ΗΠΑ-Ινδονησία-Ινδία-Μεξικό

Μας ενέπνευσε η προσπάθεια παιδιών της ηλικίας μας από διάφορες χώρες του κόσμου για τη λύση της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης. Ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετική είναι μεταξύ τους λόγω καταγωγής και προέλευσης αγωνίζονται με πάθος και ξεπερνούν τους εαυτούς τους.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

OBON,AndreHoermannκαιAnnaSamo, Γερμανία

Μέσα από το αφαιρετικό αυτό animation νιώθουμε τη φρίκη της έκρηξης της ατομικής βόμβας

στη Χιροσίμα αλλά και την τρυφερότητα ενός σκληρού πατέρα προς την κόρη του, μετά την καταστροφή.

 

Ειδικά Βραβεία

 

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

Κομμώσεις Ρόμι, MischaKamp, Ολλανδία.

 

Βραβείο “#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο,KatjaBenrath, Γερμανία

 

Βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)

Ταινία Μεγάλου Μήκους: Ο παππούς μου είναι εξωγήινος, DrazenZarkovic-MarinaAndreeSkop, Κροατία-Σλοβενία-Τσεχία-Σλοβακία-Νορβιγία-Βοσνία & Ερζεγοβίνη-Λουξεμβούργο

Ταινία Μικρού Μήκους: Κέικ με καρδιά που λιώνει, BenoitChieux, Γαλλία

Ταινία ΝτοκιμαντέρAnbessa, MoScarpelli, Ιταλία-ΗΠΑ

 

 

 

Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)

Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο, KatjaBenrath, Γερμανία

 

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

Σταάκρα, AldiyarBairakimov, Καζακστάν

 

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

Ο πρώτος αποχαιρετισμός, LinaWang, Κίνα

 

Ταβραβείατου 2st Olympia “Creative Ideas” Pitching lab

 

Το 2oOlympia “CreativeIdeas” PitchingLab στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά

της υπόλοιπης Ευρώπης. Ζητούμενο είναι να παραχθούν αξιόλογες ταινίες, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους. Καλέσαμε φέτος 11 δημιουργούς από τους 41 που υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Θα δοθούν δύο βραβεία ύψους 3.000 ευρώ έκαστο, από την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Και οι δύο ταινίες λαμβάνουν επίσης χορηγία τεχνικών υπηρεσιών από τις εταιρείες AUTHORWAVE, STEFILM και Νεανικό Πλάνο. Τα βραβεία αποφασίστηκαν από δύο επιτροπές. Ξεκινάμε από το βραβείο του ΕΚΚ.

Για την ολοκληρωμένη, τολμηρή και ασυνήθιστη θεματική που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και προσωπική συναισθηματική σύνδεση της δημιουργού με το θέμα της, η επιτροπή προκρίνει για το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το Μυρμηγκάκι της Ερωφίλης Μωραΐτη.

Η αρτιότητα της παρουσίασης της σκηνοθέτιδας σε επίπεδο γνώσης του θέματος, ανάλυσης σεναρίου και παραγωγής, η αισθητική προσέγγιση καθώς και το εύρος του κοινού που απευθύνεται ήταν από τα κύρια στοιχεία που αποτέλεσαν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή προκρίνει για το βραβείο της ΕΡΤ το  Βανκούβερ  της Άρτεμης Αναστασιάδου.

Και στα δύο σχέδια το Νεανικό Πλάνο προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) καθώς και τον υποτιτλισμό της ταινίας, ενώ η SteFilmκαι ηAuthorwave προσφέρουντεχνικές υπηρεσίες.

 

19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοκαουστικής

Δημιουργίας CameraZizanio

 

Τα Βραβεία του ΕλληνικούΔιαγωνιστικού Τμήματος

 

Λευκός καπνός! Δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής, επειδή οι περισσότερες ταινίες ήταν αξιόλογες. Παρ’ όλα αυτά ήταν και μια μοναδική εμπειρία και περάσαμε τέλεια. Είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας και σας παρουσιάζουμε τα βραβεία μας…

 

Κατηγορία Α’ – Ταινίεςπαιδιών έως 12 ετών

Α’ Βραβείο: Το αιώνιο βιβλίο, 3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Β’ Βραβείο: Ο κόσμος του βιβλίου,  Ηλίας Μαθιουδάκης, Ελένη Αθανασά

Γ’ Βραβείο: Καληνύχτα παππού,  4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

 

 

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

Α’ Βραβείο: Εκδρομή , 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου

Β’ Βραβείο: Πίστεψε, ψάξε, ξεκίνα,  6ο Λύκειο Ζωγράφου

Γ’ Βραβείο: Footballholics,  1o ΓΕΛ Ταύρου

Ειδική Μνεία: Η φασαρία της σιωπής,  1ο Γυμνάσιο Σητείας, Κρήτη

Τhegame, 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

 

 

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

Α’ Βραβείο:  Grouptherapy,  7ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ν. Σμύρνης “ΕΣΤΙΑ”

[Το βραβείοσυνοδεύεται από πλήρεις υποτροφίες σε 2 από τους συντελεστές της ταινίας από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΜΗ.]

Β’ Βραβείο: Μάνα αναμνήσεων, Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις

Γ’ Βραβείο: Σε χρειάζομαι,  Κινηματογραφική Ομάδα Λυκείου Κυθήρων

 

Επίσης στην ίδια Κατηγορία η Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου προσφέρει μια υποτροφία για σπουδές Κινηματογράφου.

 

ΕιδικόΒραβείο ΝικοςΚαβουκίδης

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα

 

Βραβείο εγγραματισμού στα μέσα

Ιστορία της Ελληνικής Τοιχογραφίας ΙΙ,  1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

 

Βραβείο Συνήγορος του Πολίτη

Εφηβίωση,  1ο Γυμνάσιο Πύργου

 

Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

 

 

Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

Προτεραιότητες, BardicStudio, Αυστραλία

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

Το μικρό κορίτσι χελιδόνι επιστρέφει σπίτι,StudioKlasse, Κίνα

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

Τσαχπίνης, MurshidulAlamBhuiyan, Μπαγκλαντές

 

 

Τα Βραβεία του Ευρωπαϊκού Διαγωνιστικού Τμήματος

 

Το ταξίδι μας ξεκίνησε τη Δευτέρα, συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα μέσα από 101 ταινίες από 31 χώρες. Η ευκαιρία που δόθηκε σε παιδιά της ηλικίας μας να δουν και να αξιολογήσουν το Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό τμήμα της 19ης διοργάνωσης “CameraZizanio” ήταν μοναδική εμπειρία για όλους και όλες.

 

Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

Α’ Βραβείο: Διαπεραστικός, LiithJorg, Γερμανία

Β’ Βραβείο: Νοήματα,  Tabby Myles (The Film Academy Edinburgh), Σκωτία

Γ’ Βραβείο: Περπάταδίπλαμου, Public school C.E.I.P Serreria, Ισπανία

 

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

A’ Βραβείο: Συγγνώμη, λάθος μου,Class W – SLG, Ολλανδία

Β’ Βραβείο: Aσπεργκερ,Ains , Ολλανδία

Γ’ Βραβείο: Xanny,LotSpekkers, Ολλανδία

 

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

Α’ Βραβείο: Γείωση,OisinReilly, Ιρλανδία

Β’ Βραβείο: Απόδραση,StationNext, Δανία

Γ’ Βραβείο: Μήπως είδατε τον Μπάστερ;,Emmanouel Li, Ηνωμένο Βασίλειο

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα