14/12/201916:34

Πύργος: Εορτή του Αγίου Ελευθερίου αύριο Κυριακή 15/12 – Πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στον Ανθόπυργο

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΑΝΘΙΑΣ

«Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΥΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Κι εσύ, Eλεύθεριε Ιεράρχα ξακουστέ, γόνε μητρός
Ανθίας, Λευτέρωσέ μας απ’ τη μακριά πνοή της αγωνίας.

Μέσα στη σεπτή και ευλογημένη χορεία των λαοφιλών Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας αγαπητοί μου Χριστιανοί, εξέχουσα θέση κατέχει ο ένδοξος ιερομάρτυς του Χριστού Άγιος Ελευθέριος, ο οποίος αναδείχθηκε πνευματικός καθοδηγητής και φιλόστοργος ποιμενάρχης της επαρχίας του Ιλλυρικού, αγλάϊσμα Αρχιερέων και εγκαλλώπισμα μαρτύρων, αλλά και πρεσβευτής στον Κύριο για τη σωτηρία των ψυχών όλων των Χριστιανών.

Ο Άγιος Ελευθέριος αγαπητοί μου φίλοι γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα (κατά άλλους στην Ρώμη) από πλούσιους γονείς. Τότε Αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ιερού Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία (της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού), η οποία έγινε Χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου.

Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιο της Ελευθέριο. Ο Επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον Επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας. Αργότερα και σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε Επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.

Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης…. Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο Άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους Ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο Επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο Άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα».

Η χειροτονία του Αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.

Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Έτσι, ο βασιλιάς της, Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν Χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν Χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε την Χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε την σύλληψή του. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια ο Ελευθέριος οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια ζώα όμως δεν τον άγγιξαν, για αυτό και αποκεφαλίσθηκε μαζί με την μητέρα του Ανθία.

Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (Προς Ρωμαίους, η’ 21). Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις….».

Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σε αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα.

Ο Άγιος Ελευθέριος όπως σας ανέφερα αγαπητοί μου φίλοι, συνοπτικά άντεξε πολλά βασανιστήρια ένεκα της πίστης του. Αλλά έμεινε σταθερός, ομολογώντας και δοξάζοντας τον Θεό.
Ας παρακαλέσουμε λοιπόν και εμείς τον Θεό, όπως έκανε και ο Ιερομάρτυρας Άγιος Ελευθέριος, να μας δίνει δύναμη, υπομονή και σταθερή πίστη μπροστά στις σημερινές προκλήσεις και δοκιμασίες που βιώνουμε ως άτομα, ως οικογένειες και ως κοινωνία. Να μιμηθούμε το θάρρος και το ζήλο του Αγίου Ελευθερίου για τον Κύριό μας και να ομολογούμε χωρίς ντροπή Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα εκ νεκρών.ΑΜΗΝ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ. O ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΩΝΥΜΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ… Ο ΑΓΙΟΣ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ “ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ” ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΙΚ. (4) ΣΤΟΝ «ΑΝΘΟΠΥΡΓΟ».
ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00 Μ.Μ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΩΛΕΝΗΣ Κ.Κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ Κ.Κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΩΡΑ 7:00-10:30 Π.Μ.

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα