12/04/202417:46

Πύργος: Επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στο Λύκειο Ελληνίδων- Παράρτημα Πύργου (Photos)

Μία πραγματική κιβωτό του λαϊκού μας πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου κατά την επίσκεψή τους στα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Πύργου την Τρίτη 9 Απριλίου 2024.

Εκεί τους υποδέχτηκαν εγκάρδια η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Αικατερίνη Παρασκευοπούλου και οι έφοροι κ. Δήμητρα Καχτίτση, κ. Δώρα Ντοά και κ. Δώρα Κορκολή. Αρχικά, η κ. Παρασκευοπούλου παρουσίασε την ιστορία του Λυκείου, που έχει συμπληρώσει στην πόλη μας 100 και πλέον χρόνια δράσης, και τους σκοπούς του, που δεν είναι μόνο η έρευνα, διατήρηση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού αλλά και η ανύψωση και πρόοδος της Ελληνίδας και η συμβολή σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

Ακολούθως η Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Λυκείου για την οποία το 2023 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Εκτός από τη διδασκαλία ελληνικών χορών και το Μουσικό Τμήμα, το Λύκειο διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, με κορυφαία τα «Χαραλάμπεια», εκδίδει ημερολόγια που προβάλλουν τον πολιτισμό της Ηλείας, με το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνεργάζεται με φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας και συμμετέχει στην Αφή της Φλόγας και σε παραστάσεις εντός και εκτός νομού.

Από το Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών με την πλούσια ιματιοθήκη παρουσιάστηκε στους/στις εκπαιδευόμενους/ες η αστική γυναικεία φορεσιά του Πύργου, πιστό αντίγραφο της αυθεντικής που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου. Τέλος, το Λύκειο Ελληνίδων πρόσφερε στη βιβλιοθήκη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δύο ημερολόγια με θέμα τους πνευματικούς ανθρώπους με καταγωγή την Ηλεία και τα μοναστήρια του νομού μας, κάτι για το οποίο η σχολική κοινότητα του ΣΔΕ Πύργου ευχαριστεί θερμά.

Με την επίσκεψη αυτή οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας γνώρισαν ένα φορέα του τόπου μας με σπουδαίο έργο αλλά και συνειδητοποίησαν πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει το μεράκι, ο σεβασμός και η αγάπη για την παράδοση και η διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς, γνωρίσματα για τα οποία διακρίνεται το Λύκειο Ελληνίδων.


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι Δημόσιο Σχολείο, και η φοίτηση είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους «ενήλικες μαθητές» του. Δίνει μια Δεύτερη Ευκαιρία στη μόρφωση, μέσα από το ευέλικτο και ανοικτό πρόγραμμα σπουδών του, που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευόμενων. Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι δωρεάν καινοτόμα σχολεία ενηλίκων, με ευρωπαϊκή διάσταση ενάντια στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχο έχουν να ξεπεράσουν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι τα προσωπικά τους εμπόδια, να ενισχύσουν την προσωπικότητα τους και την αυτοεκτίμηση τους και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ενταχθούν ξανά ενεργά στην αγορά εργασίας αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στο τέλος της φοίτησης χορηγείται Απολυτήριο ισότιμο με Γυμνασίου.


Μοναδική προϋπόθεση για να φοιτήσει κάποιος στα ΣΔΕ είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το πρόγραμμα σπουδών, διαφέρει από αυτό του τυπικού Γυμνασίου καθώς διαρκεί 2 έτη, δεν υπάρχουν βιβλία και εξετάσεις καθώς βασίζεται στην ευέλικτη η μέθοδος των μαθημάτων – γραμματισμών. Τα μαθήματα γίνονται με την βοήθεια σημειώσεων και φυλλαδίων που ετοιμάζει το εκπαιδευτικό προσωπικό και παρέχετε δωρεάν στους εκπαιδευόμενους. Όλες οι εργασίες – μελέτη πραγματοποιείτε στην τάξη χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον διάβασμα οι εκπαιδευόμενοι στο σπίτι.

Για εγγραφές και πληροφορίες για το νέο σχολικό έτος πραγματοποιούνται καθημερινά, απογευματινές ώρες από 5:30 μ.μ. έως 8:00 μ.μ.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26210-20.350 (απογευματινές ώρες από 5:30 μ.μ. έως 8:00 μ.μ)

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα