02/04/202417:54

Πύργος: “Περπατώντας χέρι-χέρι με τον αυτισμό”- Με επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για τον Αυτισμό που συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και η εκπαιδευτικός κ. Νικολία Μωραΐτη

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και η εκπαιδευτικός ΠΕ05 κ. Νικολία Μωραΐτη.

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γιατροί, αλλά και γονείς παιδιών που είναι στο φάσμα του αυτισμού κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Στέλλα Αναστασίου, η οποία ανέδειξε την ανάγκη που υπάρχει στους εκπαιδευτικούς για ενημέρωση σχετικά με το θέμα του αυτισμού, καθώς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερα περιστατικά που αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουμε σωστά, αφού από πλευράς πολιτείας και υπουργείου δεν έχει γίνει ποτέ και κανένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, όχι μόνο για τον αυτισμό, αλλά και γενικότερα για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής. Ό,τι γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί οφείλονται στην προσωπική τους έρευνα ή κάποιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή εκδήλωση.

Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Νίκη Κατσιάπη είπε στη συνέχεια πως η Βιβλιοθήκη είναι μια ανοιχτή αγκαλιά όχι μόνο για τους ανθρώπους που είναι στο φάσμα του αυτισμού, μα για κάθε έναν που βιώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη δική του διαφορετικότητα.

Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου είχε στηθεί μια μικρή, αλλά αντιπροσωπευτική έκθεση βιβλίων που αφορούν στον αυτισμό και θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό από 2 Απριλίου στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του αυτιστικού φάσματος, κ. Γιάννης Σταυρόπουλος, στο μήνυμα που έστειλε για την εκδήλωση, ανέφερε πως από την ημερίδα «Αυτισμός και Εκπαίδευση» που έγινε το 2006 στον Πύργο έχουν περάσει 18 χρόνια. Δυστυχώς, όμως, η κρατική παρέμβαση στο να επιλύσει τα προβλήματα τόσο της εκπαίδευσης, όσο και της ενήλικης ζωής και κυρίως την επαγγελματική αποκατάσταση και την εξασφάλιση της σύνταξης των θανόντων γονέων είναι απούσα.

Η κ. Νικολία Μωραΐτη πήρε στη συνέχεια τον λόγο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«… Αισθάνομαι ότι είμαι τυχερή γυναίκα… πάνω από είκοσι χρόνια έχω δύο σταθερούς συντρόφους στη ζωή μου. Από το φθινόπωρο του 2001 είναι ο αυτισμός και από την άνοιξη του 2003 ο καρκίνος. Με διεκδικούν απαιτητικά. Κι εγώ για να τους διαχειριστώ δημιουργώ συνεργασίες, αναζητώ υποστηρικτές, φτιάχνω ομάδες που θα είναι συνοδοιπόροι στην πορεία προς τον στόχο μου. Βήμα-βήμα και με το κεφάλι ψηλά!

»Μάχομαι και λυγίζω! Κόντρα στον άνεμο! Με υπομονή, δύναμη και κουράγιο! Το μονοπάτι είναι μοναχικό και χρειάζεται απόλυτη ισορροπία με τον εαυτό σου! Προσπαθώ!

»Μια τέτοια ομάδα συνεργασίας είναι το αποτέλεσμα αυτής της εκδἠλωσης».

Η διακεκριμένη παιδοψυχίατρος κ. Βάγια Παπαγεωργίου, MD, Med, Δρ. Α.Π.Θ. Παιδοψυχίατρος, Certified Advanced TEACCH Consultant μίλησε με θέμα: «Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό στην διαδρομή της ζωής». Η εισήγηση αυτή ανέδειξε την σημασία της διάγνωσης σε παιδιά και ενήλικες – άνδρες και γυναίκες – δεδομένης της υψηλής συχνότητας και της χρόνιας πορείας και την ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες και επαγγελματίες ικανούς να ανταποκριθούν στις ανάγκες διάγνωσης, παροχής βοήθειας – υποστήριξης αυτού του πληθυσμού.

Ακολούθησε μια ευχάριστη παρένθεση με την προβολή του βίντεο «Διαβάζοντας… για τον Αυτισμό» που σκηνοθέτησε ο εκπαιδευτικός ΠΕ03 κ. Γιώργος Καίσαρης.

Η κ. Ματίνα Παπαγεωργίου, Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, παρουσίασε το βιβλίο εργασίας για άτομα με αυτισμό, γονείς, θεραπευτές και εκπαιδευτικούς «Αυτισμός και Ποιότητα Ζωής» της Valerie Gaus (εκδόσεις Ροτόντα). Η παρουσίαση εστίασε στην ανάγκη συγκεκριμένης μεθόδου στην προσέγγιση των γνωστικών αποκλίσεων προσοχής αντίληψης σκέψης και συναισθημάτων των ατόμων με αυτισμό και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της προώθησης της αυτογνωσίας και της ανεξαρτησίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, με καίριες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην εκπαιδευτικό ΠΕ08 κ. Κατερίνα Ανδρέου που φιλοτέχνησε την αφίσα της εκδήλωσης, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο την προσπάθεια ενοποίησης των κομματιών που συμβολίζει το φάσμα του αυτισμού.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα