05/07/201912:18

Πύργος: Στις 7 Ιουλίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής εορτάζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην πόλη

7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΟΜΩΝΥΜΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

«Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

Αγαπητοί μου φίλοι και φιλέορτοι Χριστιανοί, οι Μάρτυρες κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, διότι Αυτή είναι θεμελιωμένη στη μαρτυρία, στα βασανιστήρια, στο αίμα και στην ίδια τη ζωή εκείνων. Τα λεγόμενα «Μαρτυρολόγια» είναι οι βιογραφίες των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, τα οποία διηγούνται τις ηρωϊκές τους ομολογίες στο Χριστό και τα αφάνταστα δεινοπαθήματά τους, από τους διαχρονικούς Χριστιανομάχους.

Οι αρχαίοι διωγμοί είναι από τις ενδοξότερες ημέρες στην ζωή της Εκκλησίας, αλλά και κάθε διωγμός μέχρι σήμερα, γιατί είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία πάντα διώκεται, αλλά και πάντοτε νικά! Γι’ αυτήν την Εκκλησία αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, την οποία θα πρέπει να αγαπούμε και να σεβόμαστε.

Οι Μάρτυρες γυναίκες υπήρξαν το ίδιο ηρωϊκές με τους άνδρες, και σε πολλές περιπτώσεις τους ξεπερνούσαν σε θάρρος, ηρωιϊσμό και παρρησία, μπροστά στους δημίους βασανιστές τους! Μία από αυτές είναι και η Μεγαλομάρτυς Κυριακή, ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωϊσμού και καρτερίας της αρχαίας Εκκλησίας.

Η Αγία και Μεγαλομάρτυς Κυριακή είναι ένα από τα αμέτρητα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας, η οποία πότισε με το αίμα της την Εκκλησία του Χριστού! Πρότυπο ζωής για κάθε Χριστιανό είναι η Αγία Κυριακή, η οποία με την πίστη της κέρδισε την αθανασία και με την θυσία της στερέωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, γνωρίζοντας ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνιο ζωή! Μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 ως το 305 μ.Χ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Η Αγία Κυριακή ήταν θυγατέρα ευσεβών γονέων, γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Ο πατέρας της Δωρόθεος και η μητέρα της Ευσεβία ήταν Έλληνες, Χριστιανοί, πλούσιοι, αλλά χωρίς απογόνους. Προσεύχονταν και παρακαλούσαν τον Θεό να τους δώσει ένα παιδί και να του το αφιερώσουν. Ο Θεός άκουσε την θερμή και ειλικρινή προσευχή των ευσεβών αυτών γονέων και μια Κυριακή γεννήθηκε ένα ωραίο κοριτσάκι. Ο Δωρόθεος και η Ευσεβία, πιστοί στην υπόσχεση τους, το ονόμασαν Κυριακή και το ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», δηλαδή με κάθε φροντίδα και επιμέλεια, ως αφιερωμένο στον Θεό. Η ατεκνία όπως γνωρίζουμε, πάντα είναι μεγάλη λύπη για τους συζύγους και μάλιστα για τούς Χριστιανούς, αλλά και η χαρά τους, είναι πάλι πολύ μεγάλη, όταν αποκτήσουν παιδί. Για αυτό με κάθε τρόπο και πρώτα με το όνομα που δίνουν στο παιδί, δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στο Θεό!

Ας μείνουμε στο όνομα της Αγίας Κυριακής, στο γεγονός δηλαδή ότι οι ευσεβείς γονείς της την ονόμασαν έτσι, επειδή γεννήθηκε ημέρα Κυριακή. Αν το όνομα είναι κάτι έξω από τη φύση του και προστίθεται έπειτα στον άνθρωπο, όμως ύστερα συνδέεται τόσο, που γίνεται ένα με αυτόν. Έτσι καταλαβαίνουμε την καλή συνήθεια των ευσεβών χριστιανών να δίνουν στα παιδιά τους τα ονόματα των ηρώων της πίστεως ή άλλα, που συνδέονται με Ιερά γεγονότα της Εκκλησίας μας. Με αυτόν τον τρόπο και με την ευκαιρία του ετήσιου εορτασμού, όταν η Εκκλησία γιορτάζει τα Ιερά της πρόσωπα και γεγονότα, ο κάθε Χριστιανός στο όνομά του έχει μια συνεχή υπόμνηση ευσεβείας.

Η Αγία μας λοιπόν ανατράφηκε σε Χριστιανικό περιβάλλον με πολύ αγάπη και στοργή. Διακρινόταν από πολλές άλλες νέες της εποχής της. Η σωφροσύνη και η αγνότητά της καθώς και όλες οι αρετές της Αγίας, προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών αρχόντων της περιοχής. Οι σκέψεις όμως της Αγίας ήταν κοντά στους ηρωϊκούς μάρτυρες στους πιστούς στρατιώτες του Χριστού, που κάθε μέρα έχυναν το αίμα τους, με γενναίο φρόνημα. Το σωματικό ιδιαίτερα κάλλος της Κυριακής ξεσήκωσε την επιθυμία ενός νέου ειδωλολάτρη άρχοντα της περιοχής, ο οποίος θέλησε να την ζητήσει σε γάμο χωρίς να ξέρει ότι η Κυριακή ήταν Χριστιανή, η οποία και του αρνήθηκε. Αυτό ήταν και αφορμή να παρουσιαστεί μπροστά στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό διώκτη των Χριστιανών και να ακολουθήσουν τα φρικτά μαρτύριά της.
Τότε λοιπόν οι γονείς και η θυγατέρα, κατηγορήθηκαν και πιάστηκαν ως Χριστιανοί. Και το πιο σκληρό ήταν ότι χωρίστηκε το κορίτσι από τους γονείς του τον Δωρόθεο και την Ευσεβία τους πήγαν προς την Αρμενία και την Κυριακή την οδήγησαν στη Νικομήδεια.

Εκεί ο ηγεμόνας, ανακρίνοντας την παιδούλα και βλέποντας την σταθερή και ακλόνητη πίστη της, έδωκε διαταγή να την μαστιγώσουν σκληρά. Η Κυριακή σε κάθε ερώτηση απαντούσε «Είμαι Χριστιανή». Και σε κάθε απειλή του ηγεμόνα έλεγε «Μην πλανιέσαι και μην σε ξεγελάει ο λογισμός σου με βοηθάει ο Θεός και δεν θα με νικήσεις».

Ύστερα από εξαντλητική ανάκριση, οδήγησαν την Αγία Κυριακή στο ναό, για να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνη, μπαίνοντας στο ναό, παρακαλούσε μέσα της, τον Χριστό να την βοηθήσει. Ένας δυνατός τότε σεισμός κατατρόμαξε τους δημίους και τα αγάλματα του ναού έπεσαν και έγιναν κομμάτια. Άναψαν ύστερα φωτιά για να την κάψουν ζωντανή, μα όπως την βάτο του Μωϋσή, την κύκλωσαν οι φλόγες, μα δεν την έκαψαν. Την έρριξαν ύστερα στα θηρία, μα και εκείνα δεν την πείραξαν, παρόμοια όπως το Δανιήλ, όταν τον έρριξαν στο λάκκο των λεόντων. Θα περίμενε κανένας ο ηγεμόνας να ανοίξει τα μάτια του και να δει το θαύμα του Θεού, μα έξαλλος και τυφλωμένος από οργή έδωκε διαταγή να αποκεφαλίσουν το αθώο και αγνό κορίτσι.

Η Αγία Κυριακή, πριν ο δήμιος εκτελέσει τη διαταγή, ζήτησε να την αφήσουν να προσευχηθεί. Γονάτισε τότε και άρχισε να προσεύχεται. Κανένας δεν άκουσε τα λόγια της, γιατί σε τέτοιες στιγμές η καρδιά του ανθρώπου, προσεύχεται «στεναγμοίς αλλαλήτοις». Δεν κινούνται τα χείλη, δεν ακούεται φωνή. Και όμως ο Θεός ακούει και είναι σαν και να ρωτά τον προσευχόμενο, σαν και τότε το Μωϋσή στην Ερυθρά θάλασσα «Τι βοάς πρός με;». Η Αγία Κυριακή προσευχήθηκε για ώρα πολλή και ύστερα έγειρε στη γη. Όταν ο δήμιος πλησίασε για να εκτελέσει την διαταγή, είδε πως η Αγία Κυριακή ήταν ήδη νεκρή. Η ψυχή της παιδούλας πέταξε σαν μικρό πουλί, και φωτεινός άγγελος την πήρε, για να την φέρει στον Νυμφίο της Χριστό. Ήταν μόνο 21 ετών! Δεν υπέκυψε στα φρικτά βασανιστήρια τα οποία προαναφέρθηκαν και δεν πρόδωσε την αγία πίστη της. Έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού και ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της αιωνίως!

Η Αγία μας, με το πλήθος των βασανιστηρίων τα οποία υπέφερε για χάρη του Κυρίου μας, δόξασε το πανάγιο όνομά Του, για αυτό και Εκείνος την δόξασε τόσο πολύ ώστε να επιτελεί μέχρι σήμερα πολλά θαύματα σε όλους εκείνους που την φωνάζουν σε βοήθεια με πίστη βαθιά. Είθε ο πολυεύσπλαχνος Θεός, με τις πρεσβείες της Αγίας Κυριακής, να αξιώσει όλους μας, του πολυπόθητου Παραδείσου. Αμήν!

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε
Ως βρύσις πολύκρουνος παρθενομάρτυς Χριστού, κατήρδευσας πάνσοφε την Εκκλησίαν αυτού, και ήθλησας άριστα. έσωσας τους εν σκότει της ειδωλομανίας, αίγλητων σων θαυμάτων, Κυριακή αθλοφόρε. διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε
Κυρίων τὸν Κύριον, καὶ Βασιλέα Χριστόν, ἐξ ὅλης ἠγάπησας, Κυριακὴ τῆς ψυχῆς, καὶ χαίρουσα ἤθλησας, ὅθεν Παρθενομάρτυς, παρ’ αὐτοῦ δοξασθεῖσα, βρύεις τοὶς σὲ τιμώσιν, ἰαμάτων τὴν χάριν, τοὶς πάσιν αἰτουμένη, πταισμάτων συγχώρησιν.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΟΣΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΡΝΙΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΑ ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ!!

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα