Πύργος: Συνάντηση εργασίας του Αντιπ/ρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου για τις προοπτικές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Η λειτουργία και οι προοπτικές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αλλά και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση που ανέπτυξε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν τα θέματα της συνάντησης εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκου Κοροβέση, με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και τον Οργανωτικό Υπεύθυνο Χρήστο Κωνσταντόπουλο.
Λίγο την πριν την έναρξη – για 7η συνεχή χρονιά – του προγράμματος «Σινεμά στις Πλατείες», για την οποία το ενδιαφέρον συμμετοχής από Τοπικά Συμβούλια και Συλλόγους, είναι εξαιρετικά μεγάλο και αντικατοπτρίζει την απήχηση του Φεστιβάλ, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα του Φεστιβάλ.
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός στην Ηλεία και σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ένας θεσμός που γεννήθηκε από ανθρώπους της περιοχής μας και παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε στην πορεία των χρόνων, επιδεικνύει αξιοζήλευτη αντοχή, μακροβιότητα και διαρκή ανάπτυξη, και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα και κύρος», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιαννόπουλος. Χαρακτήρισε μάλιστα το Φεστιβάλ «ένα από τα πιο φωτεινά παραδείγματα της επαρχιακής Ελλάδας», με μεγάλη απήχηση στον κλάδο του και αδιαμφισβήτητη θετική επίδραση όχι μόνο στα παιδιά – τους βασικούς πρωταγωνιστές – αλλά και συνολικά στην τοπική κοινωνία και οικονομία. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτούν το θεσμό, επειδή στηρίζουν την οπτική του: Σύγχρονος πολιτισμός, κινηματογράφος πιο συγκεκριμένα, οπτικοακουστική και κινηματογραφική παιδεία, σύνδεση των χώρων του πολιτισμού με το χώρο του σχολείου. Αυτό πού κάνει εδώ και μια 25ετία το Φεστιβάλ είναι στην αιχμή μιας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής, και γι’ αυτό το στηρίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.
Από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης συμπλήρωσε «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους του στον κόσμο. Οφείλουμε λοιπόν να διαφυλάξουμε αυτόν το θεσμό, να τον ενισχύσουμε και να συμβάλλουμε τα μέγιστα για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Έχοντας κατανοήσει πλήρως την αξία του για τους συμμετέχοντες και για την τοπική κοινωνία, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ξεκινήσαμε, χωρίς χρονοτριβή, τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου».
Φεστιβάλ και Πανδημία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σπύρου, επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας πραγματοποιήθηκε το εξ αποστάσεως πρόγραμμα κινηματογραφικής εκπαίδευσης «Ψυχαγωγία και Κινηματογραφική Εκπαίδευση» σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, με τη συμμετοχή 1.200 παιδιών και 100 εκπαιδευτικών από ισάριθμα σχολεία σε όλη τη χώρα. Επίσης, για 60 ημέρες λειτούργησε το Online Cinema με συνολικά 120 προβολές και πάνω από 10.000 θεατές, κατά προσέγγιση. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν α) τα εξ αποστάσεως κινηματογραφικά εργαστήρια (zizanimation) αποτέλεσμα των οποίων ήταν η δημιουργία της ταινίας animation μικρού μήκους, με τίτλο «Ο κορωνοϊός απ’ το διάστημα», β) οι online συναντήσεις κινηματογραφιστών, εκπαιδευτικών και ενδιαφερόμενων παιδιών, υπό τον τίτλο «Το παιδί με την κάμερα», και γ) η δράση «Κάνε μια ταινία μ’ ένα ΜονοΠλάνο» όπου μαθητές δημιούργησαν ταινίες με παρουσίαση της ιστορίας σε ένα πλάνο.
«Στην πραγματικότητα, αυτό που κάναμε, ήταν να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία και να θέσουμε σε πιλοτική εφαρμογή προγράμματα που ήδη συζητούσαμε ή είχαμε προετοιμάσει σε ένα βαθμό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου, από τη στιγμή που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν στο σύνολό τους οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτές και η ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα πραγματοποιούνταν στον Πύργο, η απονομή των βραβείων νεανικού πλάνου (Young Audience Award) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Τόσο ο κ.Γιαννόπουλος όσο και ο κ.Κοροβέσης, συνεχάρησαν τον κ. Σπύρου και τον κ. Κωνσταντόπουλο για την «αντίδραση» του Φεστιβάλ κατά την υγειονομική κρίση, για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν – με τα λίγα μέσα του διαθέτει το Φεστιβάλ και τη χρήση του διαδικτύου – και οι οποίες είχαν τεράστια απήχηση σε παιδιά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, αποκομίζοντας διθυραμβικά σχόλια από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικής εμβέλειας. «Όλες αυτές οι δράσεις που έχετε αναλάβει, ισχυροποιούν έτι περαιτέρω τον θεσμό του Φεστιβάλ και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εξωστρέφειά του στην κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Σινεμά στις Πλατείες και… ένας μύθος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σινεμά στις Πλατείες», με τον κ. Σπύρου να αναφέρεται στο καινούργιο στοιχείο των φετινών προβολών, που είναι το…παλιό. «Ορισμένος αριθμός ταινιών θα παιχτούν από κινηματογραφική μηχανή προβολής 35mm και όχι από βιντεοπροτζέκτορα. Θα δώσουμε έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους να δουν πως προβάλλονταν οι ταινίες στους κινηματογράφους μέχρι τότε που το φιλμ αντικαταστάθηκε από την ψηφιακή εγγραφή» εξήγησε. Ανακοίνωσε επίσης πως, στις 21 Ιουλίου 2020, στο χώρο της Γιορτής Σταφίδας στα Κρέστενα, θα γίνει η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης των ταινιών των μαθητών των Γυμνασίων Κρεστένων, Μακρισίων, Αρχ. Ολυμπίας και του Λυκείου Κρεστένων, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Κινηματογραφικών Εργαστηρίων με τίτλο «Ένα μύθο θα σας πω».
Η ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης και ο ΑΣΟ
Τέλος, συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, για την οποία οι δυο πλευρές εργάζονται από κοινού το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα έχει προηγηθεί συνάντηση με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη επ’ αυτού, καθώς και για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, που θα αποτελέσει το «σπίτι» του Φεστιβάλ και θα στεγάσει τις δράσεις του. Για την προώθησή τους μάλιστα, επίκειται συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.