05/10/202117:09

Πύργος: Σύσκεψη στην Π.Ε Ηλείας με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ για τη λήξη της Επίσχεσης Εργασίας των εργαζομένων του ΓΟΕΒ

Πύργος: Σύσκεψη στην Π.Ε Ηλείας με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ για τη λήξη της Επίσχεσης Εργασίας των εργαζομένων του ΓΟΕΒ

Η εξεύρεση λύσης για την λήξη της Επίσχεσης Εργασίας των εργαζομένων στον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού και την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων για το πότισμα των καλλιεργειών, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Τμ. Εγγείων Βελτιώσεων και Συλλόγου Εργαζομένων.
Η σύσκεψη συγκλήθηκε από τον κ. Γιαννόπουλο, μετά από σχετικό αίτημα των προέδρων των ΤΟΕΒ , προκειμένου να βρεθεί λύση και να σωθούν οι καλλιέργειες, οι οποίες παραμένουν απότιστες από την 1η Οκτωβρίου. Από τότε, δηλαδή, που άρχισε και η Επίσχεση Εργασίας των εργαζομένων στον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφερόμενος στο πρόβλημα, αναγνώρισε το δίκαιο των εργαζομένων, κατανοώντας – όπως είπε – ότι η επίσχεση αποτελεί “όπλο” διεκδίκησης των οφειλόμενων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εισφορές των ΤΟΕΒ αποτελούν, επί της ουσίας, το μόνο έσοδο του ΓΟΕΒ Πηνειού –Αλφειού για την κάλυψη των τρεχουσών λειτουργικών αναγκών αλλά και των έκτακτων. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς οι αριθμοί “δεν βγαίνουν” και αναπόφευκτα, η μοναδική λύση είναι η καταβολή των οφειλόμενων από τους ΤΟΕΒ προς τον Γενικό Οργανισμό», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, καλώντας τους προέδρους να προσπαθήσουν να καταβάλουν το ποσό που δύναται ο κάθε Τοπικός Οργανισμός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρωθούν, να επιστρέψουν στην εργασία τους και κατ’ επέκταση να ποτιστούν οι καλλιέργειες.

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής για τη δημιουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που αναμένεται να απεγκλωβίσουν τους αγρότες και την Αυτοδιοίκηση από το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγιναν τοποθετήσεις από τους προέδρους και εκπροσώπους όλων των ΤΟΕΒ, με όλους να αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην απαίτηση καταβολής των δεδουλευμένων, πλην όμως να σημειώνουν ότι η μικρή εισπραξιμότητα είναι αυτή που δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς και οι ίδιοι στις δικές τους υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, και ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του κ. Γιαννόπουλου, όλοι δεσμεύτηκαν για την άμεση καταβολή χρηματικών ποσών που επιτρέπουν – σε πρώτη φάση – την αποπληρωμένη μέρους της οφειλής καθώς και την καταβολή επιπλέον χρημάτων εντός του τρέχοντας μηνός, για την εξόφληση.

Δέσμευση την οποία ο κ. Γιαννόπουλος, κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους, προκειμένου κι αυτοί να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους άμεσα, για να μπορέσουν οι αγρότες να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι από τον μισθό τους καλούνται να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών τους.

Πλην όμως, η απόφασή τους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους με το μέσο της “Επίσχεσης Εργασίας”, πλήττει όλους τους ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση τους αγρότες. Θέλω να πιστεύω ότι με την συζήτηση που κάναμε, όλοι αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συναισθανόμενοι πλήρως τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουν, θα ανταποκριθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Με τα χρηματικά ποσά που θα καταβληθούν σήμερα και αύριο, θα καλυφθεί, σε πρώτη φάση, μέρος της συνολικής οφειλής. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ευελπιστώ ότι η Γεν. Συνέλευση θα λήξει την Επίσχεση Εργασίας» σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο ρόλος της κεντρικής εξουσίας και οι Ενεργειακές Κοινότητες

Αναφερόμενος δε στο πρόβλημα, σημείωσε πως η παθογενής αυτή κατάσταση ξεκινά δεκαετίες πριν, και συν τω χρόνω επιδεινώνεται, αφενός από την μείωση της εισπραξιμότητας λόγω των ανεκμετάλλευτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αφετέρου λόγω της κλιματικής κρίσης. «Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και το απαρχαιωμένο αρδευτικό σύστημα, μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει ότι η λύση δεν μπορεί να δοθεί με συνεχείς “παρατάσεις ζωής”. Απαιτείται ριζική αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών συστημάτων και δικτύων, συνολικά στην χώρα, όχι μόνο στην Ηλεία, γιατί δεν είναι τοπικό φαινόμενο, κι αυτό είναι κάτι που μόνο η κεντρική εξουσία μπορεί να το υλοποιήσει», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τέλος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και στήριξης τους πρωτογενούς τομέα. «Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος με τις Ενεργειακές Κοινότητες. Το έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τα οικονομικά δεδομένα των ΤΟΕΒ. Μέχρι τότε όμως, απαιτείται από όλους η καλή και σωστή συνεργασία για να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα εν τη γενέσει του», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα