01/09/202217:36

Πύργος: Σύσκεψη στην ΠΕ Ηλείας για δράσεις πολιτικής προστασίας ενόψει αντιπλημμυρικής περιόδου (Photos)

ΠΕ Ηλείας: Σύσκεψη για προγραμματισμό εργασιών Πολ. Προστασίας ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου

Ο καθαρισμός του αποστραγγιστικού δικτύου για τη θωράκιση των καλλιεργειών αλλά και των υποδομών και παρακείμενων οικισμών από πλημμυρικά φαινόμενα, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου.

Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας , ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και Πολ. Προστασίας Ζαχάρως Φώτης Καλογερόπουλος, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας ΠΕ Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάκης Παρασκευόπουλος καθώς επίσης πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους καθαρισμούς και τις παρεμβάσεις πολ. προστασίας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου καθώς και για εργασίες που θα ακολουθήσουν, πλην όμως, ζήτησε τη συνεργασία και συνεπικούρηση των δήμων αλλά και των ΤΟΕΒ. Εξήγησε πως, «…το απαρχαιωμένο δικτύο, που σχεδιάστηκε προ δεκαετιών και πλέον, λόγω διαφορετικών συνθηκών, κλιματολογικών δεδομένων, καλλιεργητικών αναγκών και θερμοκηπιακής κάλυψης, έχει μειώσει την λειτουργικότητά του, με συνέπεια οι εργασίες καθαρισμού και εκβαθύνσεων για την διασφάλιση καλύτερης απορροής των υδάτων να είναι επιβεβλημένο να γίνουν και μάλιστα έγκαιρα». Παράλληλα, σημείωσε πως, αφενός οι πόροι της ΠΔΕ δεν επαρκούν για καθαρισμούς στο σύνολο του δικτύου και αφετέρου ο ΓΟΕΒ, αδυνατεί να προχωρήσει στο εν λόγω έργο, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, λόγω της γνωστής χαμηλής εισπραξιμότητας. Για τους λόγους αυτούς, ο κ.Γιαννόπουλος ζήτησε τη συνεργασία και συνδρομή όλων, για την αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών ανά περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα στοχευμένες παρεμβάσεις, καθως και τη συνδρομή των δήμων αλλά και των Τοπικών Οργανισμών με ίδια μέσα, όπου υπάρχει η δυνατότητα, προκειμένου να συνεπικουρήσουν το έργο που ήδη υλοποιεί η ΠΔΕ και να πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι εργασίες, όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις μέσα από συνεργασία, αναγνωρίζοντας και ευχαριστώντας παράλληλα την ΠΔΕ και τον κ. Γιαννόπουλο για την άμεση ανταπόκριση τους σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη των περιοχών τους. Εκείνο που σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλιούκος, ήταν η ανάγκη για αύξηση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των δήμων. Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία και ανησυχία του για τον επερχόμενο χειμώνα και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η περιοχή της Δ.Ε Κρεστένων η οποία δοκιμάστηκε από την πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ.Αργυρόπουλος από την πλευρά του, επικροτώντας τα παραπάνω, πρότεινε να υπάρξει κοινή παρέμβαση στα αρμόδια Υπουργεία για την αύξηση των πόρων και χρηματοδοτήσεων.

Όλες οι προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος και θα ακολουθήσει συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Δήμων και των Οργανισμών (Γενικού και Τοπικών) για τον προγραμματισμό των εργασιών ενόψει χειμώνα, αλλά και των επόμενων βημάτων στην διεκδίκηση της αύξησης των χρηματοδοτήσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα