Πυρκαγιές: Αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων μέσα στον Ιούνιο, θλιβερή πρωτιά για Ηλεία και Αχαΐα
H επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τις 18 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο φέτος.
Παρά τη διάχυτη εντύπωση πως φέτος η κατάσταση με τις πυρκαγιές βαίνει προς το καλύτερο, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούνιο κάηκαν πέντε φορές περισσότερες εκτάσεις από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2024.
Αυτό προκύπτει από την καταγραφή της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μονάδα κατέγραψε τις 18 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο φέτος.
Η συνολική καμένη έκταση είναι της τάξεως των 78.000 στρεμμάτων, με την πιο μεγάλη εδαφικά πυρκαγιά να εκδηλώνεται στην περιοχή πλησίον της τεχνητής λίμνης Πηνειού (36.620 στρέμματα) στα όρια Αχαΐας – Ηλείας. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, η εκτίμηση αυτή «είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς χαρτογράφησης με χρήση δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel 2 (10m) από το Hellenic Mirror Site, σε συνδυασμό με το αρχείο καταγεγραμμένων καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)».
Εντοπισμός πυρκαγιών μέσω τεσσάρων μικροδορυφόρων
Οσον αφορά τη σύνθεση των καμένων εκτάσεων, σύμφωνα με τη μονάδα BEYOND, το 30% εντοπίζεται σε σκληροφυλλική βλάστηση (θάμνοι και φρύγανα), το 19% ανήκει σε γη που χρησιμοποιείται κυρίως για γεωργία μαζί με σημαντικά τμήματα φυσικής βλάστησης, το 16% σε μεταβατικές θαμνώδεις και δασώδεις εκτάσεις και το 35% σε λοιπές κατηγορίες κάλυψης γης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 11,7% των καμένων εκτάσεων ανήκει σε περιοχές Natura.
Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 15 ετών από πλευράς μεγέθους καμένων εκτάσεων. Ακολουθεί ο Ιούνιος του 2014 με 59.540 καμένα στρέμματα, του 2012 με 52.480 στρ. και του 2016 με 41.410 στρ. Από την άλλη, βέβαια, υπήρχαν και αρκετές χρονιές που τον Ιούνιο οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από… 2.500 στρέμματα: το 2023, το 2019, το 2018, το 2017, το 2015 και το 2010.
Πυρκαγιές: Πραγματογνώμονες για Πάρνηθα, Κερατέα
«Ο Ιούνιος του 2024 καταγράφηκε ως μια έντονα ξηρή περίοδος για την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη βροχόπτωση. Παρόμοια διακύμανση των ατμοσφαιρικών συνθηκών παρατηρήθηκε και στα προαναφερθέντα έτη» με τις μεγάλες ποσότητες καμένων εκτάσεων, επισημαίνουν οι ερευνητές, δίνοντας μια εξήγηση της κατάστασης από πλευράς φυσικών συνθηκών.
«Οι συνθήκες τον φετινό Ιούνιο ήταν πολύ δύσκολες και αυτό καταγράφηκε στα αυξημένα επίπεδα των καμένων εκτάσεων», λέει στην «Κ» ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο και επικεφαλής της μονάδας BEYOND. «Παρ’ όλα αυτά, καταγράφηκε η δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης των δυνάμεων πυρόσβεσης και μάλιστα σε περιοχές που δεν είναι πολύ κοντά στο κέντρο. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός πως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν δύο ή και παραπάνω πυρκαγιές ταυτόχρονα και να τις ελέγξουν πριν επεκταθούν. Η χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων βοηθά και η μονάδα BEYOND, που αναπτύσσει σχετικά μέσα, μπορεί να συμβάλει παραιτέρω στο μέλλον».
ΠΗΓΗ: pelop.gr