13/02/202221:44

Πυροσβεστική- Δυτική Ελλάδα: Στη «μάχη» με τις φυσικές καταστροφές μπήκαν πλέον και τα drones

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο έχουν πλέον στα χέρια τους οι Πυροσβέστες, τα drones. Και στην Αχαΐα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ευρύτερα, έχουμε πλέον Ομάδα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες που χειρίζονται drones, τα οποία έχουν την δυνατότητα να δίνουν άμεσα εικόνα από όπου χρειαστεί και να στηρίζουν το έργο των επίγειων δυνάμεων ειδικά σε δύσκολα συμβάντα.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Στο «Νεολόγο» μιλά ο Πυρονόμος, Γιώργος Χατζής, Επικεφαλής ΟΣμηΕΑ Δυτικής Ελλάδος, Εκπαιδευτής χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Ομάδες Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών

«Το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίζεται διαρκώς, ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και του Κράτους. Η Πυροσβεστική Ακαδημία λοιπόν, έφτιαξε το 2020 την πρώτη Πιστοποιημένη Σχολή Εκπαιδευτών Χειριστών Σ.μη.Ε.Α εκπαιδεύοντας δέκα εκπαιδευτές με αδειοδότηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σύμφωνα με τον Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κανονισμό Λειτουργίας της E.A.S.A (European Aviation Safety Agency) το 2020 και το 2021 εκπαιδεύτηκαν 40 νέοι χειριστές για να επανδρώσουν τις Ομάδες Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας».

«ΙΚΑΡΟΣ», τα… μάτια της Π.Υ.

Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τα γνωστά σε όλους drones, αποτελούν πλέον το νέο «όπλο» του πυροσβεστικού Σώματος στην μάχη με τις φυσικές καταστροφές, την διάσωση ατόμων, την επιτήρηση ευαίσθητων περιοχών, την χαρτογράφηση περιοχών πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πεδία επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μετάδοση ζωντανής εικόνας στα κέντα επιχειρήσεων και στην Ηγεσία. Οι ομάδες μη επανδρωμένων Αεροσκαφών με την κωδική ονομασία «ΙΚΑΡΟΣ» ανήκουν στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη και ενεργοποιούνται με εντολή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, σε ομάδες των τριών χειριστών 24ωρης βάρδιας. Μπορούν να επιχειρούν μέρα- νύχτα, όλες τις εποχές και υπό όλες τις καιρικές συνθήκες.

Σύγχρονος εξοπλισμός

«Ο εξοπλισμός αποτελείται από τα πλέον σύγχρονα συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, με δυνατότητα να επιχειρούν σε ένα εύρος των 8 και 10 χλμ, όπως και διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης HD και UHD( 4 & 8K), επίσης θερμικές κάμερες με ψηφιακά και οπτικά ζουμ, μιλάμε γενικά για υψηλή τεχνολογία. Δεν μπορεί να τους ξεφύγει τίποτα. Επίσης διαθέτουν συστήματα πλοήγησης που καθιστούν την πτήση ασφαλή πάντα στο πλαίσιο των αεροπορικών κανονισμών και της Αρχής διαφύλαξης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων GDPR».

Το «μάνα εξ’ ουρανού»

«Η σπουδαιότητα, οι δυνατότητες , η αναγκαιότητα αυτών των τεχνολογικών θαυμάτων φάνηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού που πέρασε. Εκεί λειτουργήσαμε για πρώτη φορά αφού κληθήκαμε να συνδράμουμε στο Πυροσβεστικό έργο. Υπό αντίξοες συνθήκες, με αίσθημα καθήκοντος, ως χειριστές λάβαμε μέρος στις καταστροφικές φωτιές της Αχαΐας -Ηλείας-Αρκαδίας-Αττικής –Εύβοιας, καταφέραμε να γίνουμε τα «μάτια» των Πυροσβεστών από ψηλά κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, δείχνοντας τον δρόμο για την πυρκαγιά, ενημερώνοντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν, την έκταση και φύση του συμβάντος, για τους δρόμους προσβολής της πυρκαγιάς και τους δρόμους άμεσης διαφυγής αν χρειαζόταν. Επίσης κληθήκαμε να πετάξουμε σε δυσπρόσιτα σημεία από τις επίγειες δυνάμεις, για να διαπιστώσουμε αν υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν πεζοπόρα τμήματα, αφού οι επικεφαλής είχαν την εικόνα του σημείου ενδιαφέροντος μπροστά στα μάτια τους. Ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κερδίζουμε χρόνο και έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την πορεία και εξέλιξη της πυρκαγιάς, χαρτογραφώντας το έδαφος, αλλά και της ζωντανής εικόνας στα Συντονιστικά Κέντρα για λήψη άμεσων αποφάσεων και περισσότερης ασφάλειας για τους Πυροσβέστες».

Ο εντοπισμός των ορειβατών στα Καλάβρυτα – H επιτήρηση στην Αρχαία Ολυμπία

«Συμβάλλαμε στην επιτήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας και του Αρχαιολογικού χώρου και προλάβαμε να ενημερώσουμε άμεσα για αναζωπύρωση, πλησίον του Μουσείου σε νυχτερινή περιπολία. Δεχτήκαμε βέβαια, τα συγχαρητήρια της Ηγεσίας και των αξιωματικών που σταθήκαμε αρωγοί τους και ανταποκριθήκαμε επάξια στις προσδοκίες, καθώς και γι’ αυτούς ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν στην πράξη τις δυνατότητες των drone σε πραγματικές συνθήκες. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πρόσφατη συμβολή μας στην έρευνα των αγνοουμένων ορειβατών στα Καλάβρυτα Αχαΐας ,όπου πραγματοποιήσαμε πτήση σε απόκρημνη χαράδρα 800m, δυσπρόσιτη για ανθρώπους και εντοπίσαμε τα βήματα και το σημείο πτώσης τους, μια πραγματικά δύσκολη εναέρια επιχείρηση. Επίσης μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτήρηση ποταμών και χειμάρρων παρατηρώντας την στάθμη των υδάτων για ενδεχόμενη πλημμύρα. Η χρήση αυτών των συστημάτων γενικά προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο πυροσβεστικό έργο».

Ο «ΙΚΑΡΟΣ» θα βλέπει τα πάντα

«Σκοπός μας ήταν και παραμένει να βρισκόμαστε στο αέρα, να επιτηρούμε περιοχές και σημεία της χώρας για να προλαμβάνουμε κάθε καταστροφή, την έναρξη πυρκαγιών, αποτρέποντας τον επίδοξο εμπρηστή, που ίσως θα πρέπει να ξέρει εφεξής ότι ο «ΙΚΑΡΟΣ» θα έχει ανοιχτές τις κάμερες στον αέρα και δύσκολα θα κρυφτεί από αυτές . Οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και για εμάς θα είναι σκοπός, για αυτό εκπαιδευόμαστε και το Πυροσβεστικό Σώμα αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, νέων τεχνολογιών, έχει προχωρήσει στην αγορά και νεότερης γενιάς εξελιγμένων μη Επανδρωμένων (drones) που θα μεταφέρουν πυροσβεστικά υλικά, θα κάνουν ακόμη και κατάσβεση πυρκαγιών. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι, να τα δούμε στον αέρα, αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε φάση εκπαίδευσης».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών

dete.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα