Reuters: Σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Gazprom – Ενημέρωσε έναν «μεγάλο πελάτη» επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας»
Η ρωσική εταιρεία Gazprom επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας» σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου προς τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό της.
Αναφέρει επίσης ότι το μέτρο της ανωτέρας βίας είναι μια ειδική ρήτρα στα συμβόλαιά για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.
Η Gazprom μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει σχολιάσει την είδηση.
Όπως αναφέρει το Reuters η εξέλιξη αυτή πιθανότατα να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχίσει ο εφοδιασμός προς το παρόν καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε αναφέρει, εν τω μεταξύ, νωρίτερα ότι ο Καναδάς έστειλε χθες, 17 Ιουλίου, αεροπορικώς στη Γερμανία την τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών επισκευής της.
Βάσει του σχετικού δημοσιεύματος, που αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εφόσον δεν προκύψουν ζητήματα κατά τη μεταφορά, η τουρμπίνα θα έχει φθάσει στη Ρωσία σε πέντε έως επτά ημέρες. Και τότε θα διαφανεί οριστικά κατά πόσο η τουρμπίνα έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να μην ανοίξει εκ νέου η στρόφιγγα.
Ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έκλεισε τη Δευτέρα για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης -χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι ροές θα αποκατασταθούν μετά την 21η Ιουλίου, όταν θεωρητικά θα επαναλειτουργήσει.
Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, επικαλούμενη ότι δεν διαθέτει γραπτή επιβεβαίωση αναφορικά με την παράδοση της γερμανικής τουρμπίνας που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά.
Οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η ροή δεν θα ξαναρχίσει· το Βερολίνο τελεί σε ενεργειακό «συναγερμό», ενώ και η Γαλλία εκτιμά πλέον ότι η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου είναι το πιθανότερο σενάριο. Την 20ή Ιουλίου αναμένεται η παρουσίαση του έκτακτου σχεδίου της Κομισιόν σε περίπτωση μη επαναλειτουργίας του αγωγού.
O γερμανικός Τύπος έχει αναφερθεί εκτενώς στην απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά, παρά το καθεστώς εμπάργκο, να δώσει άδεια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή» στην κατασκευάστρια Siemens του Καναδά να παραδώσει μέσω Γερμανίας την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου, που χρειάζεται η Ρωσία για να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό.
Το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία, σημειώνει η DW -γεγονός όμως που ούτως ή άλλως αμφισβητείτο.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, την εξαίρεση από τις κυρώσεις δικαιολόγησε ο αρμόδιος Καναδός υπουργός μεταξύ άλλων με το επιχείρημα ότι με την ενεργειακή του πολιτική ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «θέλει να διχάσει τους εταίρους».
Ο αρθρογράφος του Spiegel σημειώνει σχετικά: «Σε περίπτωση που η ρωσική δικαιολογία με την τουρμπίνα είναι προσχηματική, θα φανεί πολύ σύντομα με την απόφαση του Καναδά να κάνει μια εξαίρεση στις ρωσικές κυρώσεις για να επιτραπούν οι προμήθειες και πάλι».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κρίνει ως ορθή την καναδική απόφαση. «Ανάμεσα στις επιλογές δράσης της κυβέρνησης ισχύει ήδη από τώρα αυτό που περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε περίπτωση πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου», σημειώνει.
«Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, αλλά λίγο ή πολύ λάθος επιλογές. Η ιστορία της τουρμπίνας της Siemens για τον αγωγό με τη συντήρησή της στον Καναδά το δείχνει εύστοχα. Στην πραγματικότητα βέβαια στέλνεται λάθος μήνυμα προς τη Μόσχα, όταν η γερμανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει εξαίρεση των κυρώσεων του Καναδά για να επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:
«Όμως, δεδομένων των δυσκολιών της Γερμανίας σε περίπτωση ολοκληρωτικού κλεισίματος του αγωγού, η προσπάθεια να αφαιρεθεί από τη Μόσχα ένα πρόσχημα [για να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού] είναι ίσως η λιγότερο λανθασμένη επιλογή».
Cnn.gr