Ρωσία: Persona non grata η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Σασόλι και άλλοι έξι αξιωματούχοι της ΕΕ- «Βράζουν» οι Βρυξέλλες για τη Μόσχα
Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχος, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις – Έντονες επικρίσεις από την Κομισιόν
Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε Ρώσους πολίτες.
Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα πρόσωπα στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε ρωσικό έδαφος περιλαμβάνεται η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να καταγγέλλει αδικαιολόγητες και άχρηστες» κυρώσεις, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ να καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να προχωρήσει πέραν των συμβολικών κυρώσεων» και «να πλήξει τους ολιγάρχες» του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ρωσικές κυρώσεις αποτελούν απάντηση τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 2 και 22 Μαρτίου από την ΕΕ κατά Ρώσων αξιωματούχων, ενέργειες, που για την Μόσχα, αποτελούν «ευθεία επίθεση στην ανεξαρτησία της εσωτερικής και εξωτερικής ρωσικής πολιτικής».
Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφασή της για την επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων υπεύθυνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών κατά του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και για την μαζική και συστηματική καταστολή του δικαιώματος των συναθροίσεων στην Ρωσία.
Τα μέτρα περιλάμβαναν την απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων,
μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Έρευνας Αλεξάντρ Μπαστρίκι και ο γενικός εισαγγελέας Ιγκόρ Κρασνόφ.
Στις 22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά των υπεύθυνων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες, κυρίως για τον βασανισμό και την καταστολή μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και αντιφρονούντων στην Τσετσενία.
Στο βάθος ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ανάμεσα στα πρόσωπα κατά των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Μόσχα, η Ασα Σκοτ, επικεφαλής του εργαστηρίου που είναι ειδικευμένο στις υψηλής τοξικότητας ουσίες της Σουηδίας, το οποίο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του γερμανικού εργαστηρίου που αποφάνθηκε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok, ο οποίος ανήκει στο ρωσικό χημικό οπλοστάσιο.
Η Ρωσία επέβαλε επίσης κυρώσεις στον εισαγγελέα του Βερολίνου Γεργκ Ράουπαχ και τον Γάλλο βουλευτή Ζακ Μερ, ειδικό εισηγητή για την υπόθεση της επίθεσης με τον νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ναβάλνι στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Βράζουν» οι Βρυξέλλες για τη Μόσχα: Απαράδεκτες αποφάσεις, έχουμε δικαίωμα για αντίμετρα
Η απόφαση του Κρεμλίνου να κηρύξει ανεπιθύμητους οκτώ υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους εξόργισε την ΕΕ – Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της Φον Ντερ Λάιεν, του Σαρλ Μισέλ και του Νταβίντ Σασόλι
Την καταδίκη της ΕΕ εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει σε οχτώ Ευρωπαίους πολίτες ( μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και έξι ακόμη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) την είσοδο σε ρωσικό έδαφος.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική». Παράλληλα, σημειώνει ότι στοχεύει απευθείας την ΕΕ και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.
Τέλος, τονίζεται ότι «η ΕΕ έχει το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση των ρωσικών αρχών».