21/05/202422:38

Ρωσία: Ξεκινά ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα – Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός — Παγκόσμια ανησυχία

Ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοίνωσε ότι άρχισε αργά το απόγευμα της Τρίτης (21/5) η Ρωσία.

Τις εν λόγω είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν ως απάντηση στα σχόλια Ευρωπαίων ηγετών για το ενδεχόμενο να σταλούν Δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία αν απαιτηθεί.

Άλλωστε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επικαλεστεί και τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για πιθανή αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, καθώς και τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα βρετανικά όπλα για να χτυπά στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, σήμερα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει «ασκήσεις πρακτικής εκπαίδευσης στην προετοιμασία χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων».

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους και υπερηχητικά, τους πυραύλους Stinger, και οι στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πώς να τοποθετούν στους πυραύλους αυτούς πυρηνικές κεφαλές και πώς να τους μεταφέρουν μυστικά στα σημεία εκτόξευσης.

Εκτιμάται σαφώς ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να λέει ότι αυτή είναι απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές συγκεκριμένων αξιωματούχων.

Σημειώνεται ότι αυτά τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία εξαλείφουν ολόκληρες πόλεις, ωστόσο επίσης προκαλούν τεράστιες καταστροφές.

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από την προετοιμασία των ασκήσεων.

Επιμέλεια ΕΡΤNews: Λήδα Παπαδοπούλου | Φωτογραφίες: AP IMAGES

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα