25/06/201918:56

Σάκης Κότσιφας: «Τα εκπαιδευτικά και τα υγειονομικά ιδρύματα του Ν. Ηλείας πρέπει να συνδεθούν με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και με τις αρχές του Κοινωνικού Κράτους»

Σάκης Κότσιφας: «Τα εκπαιδευτικά και τα υγειονομικά ιδρύματα του Ν. Ηλείας πρέπει να συνδεθούν με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και με τις αρχές του Κοινωνικού Κράτους».

Μαζί αλλάζουμε την Ηλεία

Το ζητούμενο της ανάπτυξης στο Νομό Ηλείας είναι ένα θέμα σύνθετο, με πολλές παραμέτρους και κυρίως χωρίς αποτελέσματα για πολλές δεκαετίες. Η προσέγγιση του θέματος αυτού απαιτεί την άμεση καταγραφή των δυνατοτήτων που έχει η περιοχή μας και πάνω σε αυτές, με βάση και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, να γίνει ένας σχεδιασμός ενεργειών που καταρχήν θα ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες και θα αναπτύξουν και τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού.

Σημαντική θέση σε αυτή τη θεώρηση καταλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία για να είναι ελκυστικά στους σπουδαστές θα πρέπει αρχικά να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και κυρίως να συνδέονται με την τοπική μας οικονομία.

Σε αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις υγειονομικές μονάδες του Νομού, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε δυο βασικές παραμέτρους: α) στις ανάγκες του πληθυσμού της Ηλείας, στις οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν και η αύξηση του πληθυσμού τους τουριστικούς μήνες καθώς των επισκεπτών και σπουδαστών, και β) η έννοια του Κοινωνικού Κράτους που βασίζεται στην δωρεάν και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Η πρόσφατη κατανομή των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας, ανέδειξε την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου για την ορθή προσέγγιση της επιστημονικής γνώσης με τη τοπική οικονομία. Δεν νοείται να μην υπάρχει ξεκάθαρο γνωστικό αντικείμενο αγροτικής κατεύθυνσης στην αγροτική περιοχή μας και η διασύνδεση του πολιτιστικού και τουριστικού τομέα με το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.

Η πρώτη ενέργεια ζωτικής σημασίας για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα είναι η αύξηση των κατευθύνσεων, που αφορούν την αγροτική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΥΓΕΙΑ

Ο σημερινός πολίτης όχι μόνο δικαιούται δωρεάν  υγειονομική περίθαλψη, αλλά και ποιοτική. Σε αυτόν τον προσανατολισμό πρέπει να υλοποιήσουμε και τον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, δηλαδή την θωράκιση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υγειονομική μονάδα του Νομού, από τη Βάρδα μέχρι τη Ζαχάρω.

Κάθε άλλη προσπάθεια σημαίνει κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους και προώθηση συμφερόντων, που αντικρούουν τη λογική της καθολικής και ποιοτικής υγειονομικής κάλυψης του Νομού μας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) ΚΟΤΣΙΦΑΣ

Δικηγόρος Παρ’ ΑρείωΠάγω

LLM. Master of Laws

Υπ. Βουλευτής Ν. Ηλείας

με το «Κίνημα Αλλαγής»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα