Σαρώνει την Ευρώπη η πανδημία – Πρώτη πάει η Γαλλία σε γενικό lockdown
O Μακρόν ανακοινώνει καραντίνα 30 ημερών την Τετάρτη – Στα όριά του το γερμανικό σύστημα υγείας – Μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Ιταλία – Μία-μία «κλείνουν» οι πόλεις στη Βρετανία – Σύνοδος Κορυφής για τον κορωνοϊό την Πέμπτη
Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές των πολιτών και των εθνικών συστημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από την κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών, οι οποίοι θα συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της πανδημίας.
Την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει έκτακτη ενημέρωση για τα νέα μέτρα, παρόλο που η πολιτική υγείας αφορά στα κράτη- μέλη. Η Κομισιόν αναμένεται να κάνει στη συνέχεια ανακοινώσεις σχετικά με νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης της COVID-19.
Η Ένωση των 27, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει, μέχρι στιγμής, εξασφαλίσει 1 δισ. δόσεις πιθανών εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson. Εντούτοις, αξιωματούχοι της ΕΕ εκτίμησαν ότι μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού πριν από το 2022.
«Δεν θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από το τέλος του 2021», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διπλωμάτες κρατών μελών της ΕΕ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές ακόμα και των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας θα φτάσει σύντομα στα όρια του χωρίς νέα μέτρα. Σύμφωνα με την Bild, η Μέρκελ είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε 7-8 ημέρες, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ διπλασιάζεται κάθε 10 ημέρες. «Χρειάζεται να διπλασιαστεί ξανά τέσσερις φορές και το σύστημα θα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία ήταν σήμερα 11.409, ενώ την περασμένη Τρίτη 6.868. Το Βερολίνο προειδοποιεί ότι μπορεί να φτάσει τα 20.000 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Την Τετάρτη η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων για να αποφασιστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Τεράστια έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η διασπορά του κορωνοϊού στη Γαλλία, γεγονός που αναγκάζει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους συνεργάτες του, να εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown. O Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό αύριο, στις εννέα το βράδυ, ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM θα ανακοινωσει lockdown διάρκειας ενός μηνός, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Μόνο σήμερα στη Γαλλία καταγράφηκαν 34.000 νέα κρούσματα και 523 ασθενείς κατέληξαν. Χαρακτηριστικό της ταχύτητας της εξάπλωσης της πανδημίας στη Γαλλία είναι ότι χθες τα κρούσματα ήταν 26.770, δηλαδή μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν κατά 7.230. Τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν την Τετάρτη το πρωί σε συνάντηση με τους ειδικούς που θα γίνει πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς για τις ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊου, δεν είναι επαρκή. Ο ίδιος θεωρεί ότι Νάπολη και Μιλάνο χρειάζονται lockdown.
Ένα βήμα πριν ένα νέο εθνικό lockdown βρίσκεται το Βέλγιο, το οποίο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στις 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα έφτασαν σε ρεκόρ 18.000, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τον υψηλότερο που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη.
Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Βέλγιο διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες, και χθες ανερχόταν σε 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Οι 2.000 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το Βέλγιο ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο εβδομάδες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, η πανδημία λαμβάνει δραματικές διαστάσεις καθώς την Τρίτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 22.885 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Στην ίδια ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι άλλοι 367 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η διασπορά της πανδημίας παρουσιάζει ανοδικές τάσεις ως προς τους αριθμούς τόσο των νέων περιπτώσεων, όσο και στους θανάτους.
Μία-μία οι βρετανικές πόλεις «κλείνουν», με τελευταία το Νότιγχαμ, όπου το lockdown θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Η κυβέρνηση επιβάλλει πλέον μια σειρά από απαγορεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανάλογα με την τοπική έξαρση της επιδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές.