Σχέδιο Τσίπρα για ίδρυση νέου κόμματος μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου – News.gr
23/06/201910:37

Σχέδιο Τσίπρα για ίδρυση νέου κόμματος μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου – News.gr

[ad_1]

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» θα μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Τα σχέδιά του για την δημιουργία νέου κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» να έκανε γνωστό στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά τη Σύνοδο του τελευταίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους Σοσιαλιστές ηγέτες, φέρεται να είπε, ότι μετά τις εκλογές θα δρομολογήσει τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύοντας νέο κόμμα, που θα κινείται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θα καταθέσει επισήμως αίτημα για τη συμμετοχή του ως επίσημο μέλος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όπως αναφέρεται, στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο και κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε άλλους πολιτικούς και προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά». Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μεγάλη αλλαγή η οποία αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με το δημοσίευμα- για δύο λόγους:

• Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία, η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, καθώς δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις ακόμα και μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές).

• Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά, για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα, είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών, καθότι σε διαφορετική περίπτωση το προφίλ του κ. Τσίπρα θα δεχθεί πλήγμα, που δύσκολα θα του επιτρέψει να κάνει κινήσεις για τη δημιουργία κόμματος πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα. Ο ίδιος ωστόσο, μιλώντας στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές θα αποτελεί καλή αφετηρία για το σχέδιό του.

  • Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»

Σχετικά Tags
ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα