Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ
28/06/201915:17

Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ – Newsbeast

[ad_1]

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι 350 εργαζόμενοι στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την υπογραφή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι συμφωνημένη από τον Απρίλιο, όπως υποστήριξε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του σωματείου τους Γιώργος Αρχοντόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «με πολιτική βούληση το θέμα μπορεί να λυθεί».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των εργαζομένων- που σήμερα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία– με αντικείμενο τις πιθανές εξελίξεις για τα εργασιακά τους ζητήματα, κατόπιν της παραίτησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, καθηγητή Γιάννη Κρεστενίτη, την οποία χαρακτήρισαν ως «απόδραση». Υπενθυμίζεται ότι για τις 15/7 έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ, με μοναδικά θέματα ημερήσιας διάταξης την εκλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρχοντόπουλος, αν ως τη Δευτέρα υπάρξει θετική εξέλιξη από πλευράς του Υπερταμείου στο θέμα της υπογραφής της νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ, «εννοείται πως η απεργιακή μας κινητοποίηση θα ανασταλεί». Πρόσθεσε ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «εάν δεν έχουμε νεότερα, τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι επαναλαμβανόμενες». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αρχοντόπουλος επισήμανε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το νερό στη βρύση τους, αφού όπως επισήμανε «υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι το νερό δεν κλείνει ποτέ, ενώ θα βρίσκεται επί ποδός και προσωπικό ασφαλείας».

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει όσα μας υποσχέθηκε. Μας το χρωστάνε. Βέβαια αναγνωρίζουμε ότι πραγματικά ασχολούνται με το θέμα μας, το οποίο και έχει φτάσει να συζητείται στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Πρέπει να κλείσει το θέμα με την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας, που είναι οριστικοποιημένη από τον Απρίλιο και σκοπίμως κωλυσιεργούσε να υπογράψει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το Υπερταμείο μπορεί να δώσει τη λύση, ας τη δώσει» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων του κ. Κρεστενίτη, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ισχυρίστηκαν ότι επέδειξε αδυναμία εκπλήρωσης των διοικητικών υποχρεώσεων του, τονίζοντας ότι «αν και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ, έθετε απαιτήσεις που καμία άλλη διοίκηση μνημονιακής κυβέρνησης δεν είχε». Επισήμαναν, τέλος, ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για την νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ, μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε μεσοσταθμική αύξηση 5,5% στους μισθούς των εργαζομένων σε βάθος τετραετίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα