09/07/202319:38

Σε δημόσια διαβούλευση από αύριο Δευτέρα το ν/σ με το οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού– Το χρονοδιάγραμμα

Στην άμεση υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων προχωρά η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης με 158 ΝΑΙ που έλαβε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή. Αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με το οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εσωτερικών, μπαίνει αύριο (10/7) σε δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιουλίου και αμέσως θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος είναι να έχει τεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή πριν τα τέλη Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του.

Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών κι ότι 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ το 2021 ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού – Τα μηνύματα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής

Σχετικά με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εστιάσει στο θετικό πρόσημο των μεταρρυθμίσεων που εξειδίκευσαν οι υπουργοί του, αλλά και στο όραμά του για την Ελλάδα του 2027, θέτοντας πολύ σαφείς στόχους, όπως περιλαμβάνονταν στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, έδωσε το σήμα ότι οι πολίτες ζητούν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, προέταξε τις ξεκάθαρες θέσεις, αλλά και τη σκληρή δουλειά, σε αντιδιαστολή μάλιστα με το έλλειμμα προτάσεων και πολιτικού λόγου που καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, έστειλε εκ νέου ένα σαφές μήνυμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής αναφέροντας ότι «κάθε πρόταση δεκτή αρκεί να μην αποτελεί δημοκρατική παραφωνία». Απευθύνθηκε όμως και στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ λέγοντας ότι «όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων».

Τέλος, εμφανίστηκε και πάλι ενωτικός και κάλεσε για συναινέσεις, ενώ αρκετές φορές επέλεξε να δώσει ένα πιο πολιτικό πρόσημο στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας τον όρο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός», τον οποίο συνέδεσε με τον εκσυγχρονισμό της χώρας, προκειμένου να πετύχει, όπως είπε, τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, ιδίως στους τομείς της ανάπτυξης και της οικονομίας.

Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε και στο TikTok, παρουσιάζοντας επιγραμματικά τις 10 υποσχέσεις που θα τηρήσει για το 2027.

Στο διπλωματικό μέτωπο, στο Μέγαρο Μαξίμου τα βλέμματα είναι στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν την Τετάρτη στο Βίλνιους, την πρώτη συνάντηση έπειτα από 15 μήνες. Αύριο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Λετονία.

Πηγή: ΕΡΤ- Μαρίνα Παπαδάκη

ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα