02/09/202214:52

Νέος εκβιασμός Πούτιν στην ΕΕ – Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή του αερίου από τον Nord Stream

Σε έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων με την Ευρώπη επιδίδεται η Μόσχα, που ανακοίνωσε νέο μπλόκο στην επαναλειτουργία του Nord Stream 1 από αύριο, από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Νωρίτερα, στελέχη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom διέρρεαν ότι ο αγωγός θα λειτουργούσε κανονικά από αύριο, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά από τριήμερες εργασίες συντήρησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ότι στον αγωγό υπάρχει νέο τεχνικό πρόβλημα. Ειδικότερα, εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου στον κινητήρα του στροβίλου , που βοηθά στην άντληση αερίου.

Η ζημιά, σύμφωνα με την Gazprom βρέθηκε σε επιθεώρηση που έγινε από κοινού με στελέχη της Siemens, που συμβάλλει στη συντήρηση του αγωγού.

Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός

Πλέον, ανακοίνωσε η εταιρεία, το πρόβλημα θα πρέπει να διορθωθεί πριν την επανέναρξη των ροών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Το πρόβλημα αναμένεται να διαρκέσει, καθώς η Gazprom υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιδιόρθωση που αφορά σε βασικό κινητήρα μπορεί να γίνει μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία δεν διαθέτει πλέον, λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η μη επαναλειτουργία του αγωγού αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη, που προσπαθεί να αντλήσει αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, όπως και να μαντέψει τα επόμενα βήματα της Ρωσίας, που έχει εξαπολύσει ενεργειακό πόλεμο εδώ και εβδομάδες, ενώ πολλές πλευρές αμφισβητούν ευθέως τα περί τεχνικού προβλήματος.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση αναμένεται δραματική κλιμάκωση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και μάλιστα σε μία στιγμή που οι τιμές υποχωρούσαν. Εάν η διακοπή της τροφοδοσίας συνεχιστεί, τίθενται σε κίνδυνο νοικοκυριά, εργοστάσια και οικονομίες, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την Ευρώπη.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα