Σε ρυθμούς εκλογών και στις Βρυξέλλες
06/07/201912:00

Σε ρυθμούς εκλογών και στις Βρυξέλλες

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Η τελική ευθεία στην οποία εισέρχεται ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα έχει διαφοροποιήσει και τη διαδικασία που ακολουθείται στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών που λαμβάνουν χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατ’ εξαίρεση, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας (και όχι κάποιες μέρες πριν, όπως είθισται). Και τούτο ούτως ώστε να μη φανεί ότι υπάρχει κάποια παρέμβαση στα προεκλογικά της χώρας αλλά και για να ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της κάλπης στο “ύφος” της ενημέρωσης που θα γίνει.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στα “πηγαδάκια” των δανειστών. Όμως το επίσημο θέμα στην ατζέντα των συνόδων (του Eurogroup που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα και του Ecofin που θα ακολουθήσει την Τρίτη) είναι ο επίσημος απολογισμός πεπραγμένων 4ετίας της απερχόμενης κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, με βάση την προσωρινή ατζέντα, είναι δεύτερο θέμα στη σύνοδο της Δευτέρας, στην οποία ακόμη δεν είναι σαφές πώς θα εκπροσωπηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Ουσιαστικά θα συζητηθεί (χωρίς θετική έκβαση) η 3η αξιολόγηση, αφού όλα σχεδόν τα προαπαιτούμενα παρέμειναν ανοικτά, ενώ άνοιξαν και νέα μέτωπα. Επίσης θα συζητηθεί (για να εγκριθεί πολιτικά μία μέρα μετά) και η έκθεση για την Ελλάδα που γίνεται σε καθεστώς Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία περιλαμβάνει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές συστάσεις για τις μεγάλες ανισορροπίες που παραμένουν στην ελληνική οικονομία.

Οι δανειστές θα καταγράψουν την αρνητική “κληρονομιά” για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την “κάλπη”. Το εν λόγω “πόρισμα” θα καταγράφει τη δημοσιονομική “τρύπα” που βλέπουν οι “θεσμοί” για φέτος, αλλά και τις πολλές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα.

Θα σκιαγραφήσει έτσι το “πλαίσιο” μέσα στο οποίο θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση το σχέδιο πολιτικής που θα υλοποιήσει.  Μέσα όμως από αυτό το πλαίσιο στήνεται μια σειρά από παγίδες από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών και η νέα αναβολή του επόμενου (2ου κατά σειρά) πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος. Προστίθενται στην αναβολή της νέας εξόδου στις αγορές αλλά και της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου με το ΔΝΤ.

Η διαπραγμάτευση από τη νέα κυβέρνηση θα γίνει στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, η οποία “κανονικά” θα έπρεπε να επικυρωθεί τον Οκτώβριο (εξ αναβολής). Ωστόσο, πλέον οι αποφάσεις μεταφέρομαι προς το τέλος του έτους καθώς τα μέτωπα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση είναι πολλά και μεγάλα.

Η κάθοδος στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες επαφές θα γίνουν στο Euroworking Group που συνεδριάζει στις 5 Σεπτεμβρίου. Άτυπες επαφές θα γίνουν όμως και κατά την έλευση των θεσμών στην Αθήνα μετά τις 15 Ιουλίου για το συνέδριο του Economist (σ.σ.: όλα αυτά στο σενάριο άμεσου σχηματισμού νέας κυβέρνησης).

Με βάση αυτό το χρονολόγιο θα πρέπει να γίνει το φθινόπωρο η διαπραγμάτευση για τον νέο Προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο με βάση νέα αποτίμηση των “θεσμών”. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αποφάσεις για την 4η αξιολόγηση να μεταφερθούν για το τέλος του έτους μαζί με το νέο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, το οποίο συνδέεται με αυτές.

Η πλευρά των “θεσμών” θα ζητήσει να δει στοιχεία προόδου αναφορικά με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, αλλά και με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Η νέα κυβέρνηση θα θέσει ως στόχο να περάσει τις αλλαγές πολιτικής που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της, αποδεικνύοντας ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στις αγορές (ως αντάλλαγμα και για διευκόλυνση στο δημοσιονομικό πεδίο). Άγνωστος “Χ” παραμένει προς το παρόν το αν θα υπάρξει άμεσα αίτημα περί αλλαγής του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο λόγος για αίτημα στο οποίο αναφέρθηκε εκ νέου (για δεύτερη φορά την προηγούμενη εβδομάδα) ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Αναφέρθηκε στα οφέλη από μία σταδιακή απομείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,2% έως το 2022.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα