Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος, Κορδελιό-Εύοσμος – Δείτε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη
Από αύριο το πρωί τα νέα μέτρα έως την 1η Μαρτίου στις περιοχές που εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» – Παραμένουν στο αυξημένο επίπεδο Εύβοια, Αχαϊα, Αττική και Μύκονος – Στο «κόκκινο» μπαίνουν άλλοι εννέα δήμοι – Πού αίρονται τα επιπλέον μέτρα
Στις περιοχές που αυξήθηκε το ιικό φορτίο και στα μέτρα που θα ισχύσουν για το lockdown από αύριο το πρωί αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη των δήμων Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», με το σκληρό lockdown να ξεκινά από αύριο Σάββατο το πρωί και μέχρι την 1η Μαρτίου.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, αναρτήθηκε ο νέος επιδημιολογικός χάρτης. Δείτε αναλυτικά ποιες περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ποιες στο «κόκκινο» και ποιες στο «πορτοκαλί»:
Πιο αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς:
«Τα στοιχεία αλλάζουν διαρκώς και τα μέτρα προσαρμόζονται. Ανακοινώνουμε μετά από εισήγηση των ειδικών:
Στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.
Παραμένουν στο ίδιο αυξημένο επίπεδο Εύβοια (πλην της Σκύρου), Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αγιάς Λάρισας, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων και Νεμέας.
Στο «κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Τανάγρας και Θηβαίων, Πύδνας Κολινδρού και Καρπάθου.
Τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης».
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:
«Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.
Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.
Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών».