Οδικώς έρχεται στην Ελλάδα τo 29% των εισερχόμενων ταξιδιωτών
22/08/201909:06

Σε θετική τροχιά στα έσοδα από τον Τουρισμό, νέα άνοδος 15%

[ad_1]

Συνεχίζουν την ανοδική τροχιά τα έσοδα από τον Τουρισμό, αλλά και την αντίστροφη πορεία σε σχέση με τις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, καταρρίπτοντας μέχρι στιγμής τις προβλέψεις φορέων του κλάδου για κάμψη στο φετινό τουριστικό “καλάθι”.

Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,3%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,5% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο. Αντίστοιχα τον Ιούνιο, τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 16,4%, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις ταξιδιωτών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα τον Ιούνιο άγγιξαν τα 2,62 δισ. ευρώ από 2,52 δισ. τον Ιούνιο του 2018 και 2 δισ. τον Ιούνιο του 2017. Στο εξάμηνο, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 5,51 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 732 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,77 δισ. που είχαν καταγραφεί στο εξάμηνο του 2018. Τον Μάιο τα έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 9,3%, ενώ στο πεντάμηνο είχαν αύξηση 14,4%, δηλαδή 364 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στα 2,38 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ στο πεντάμηνο η μείωση ήταν οριακή,  κατά 0,9%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 16,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 84,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (153,6%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 4,102 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 4,104 εκατ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 2,8%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών μειώθηκε κατά 10,2%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στις 9,407 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9,456 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Πώς εξηγείται η άνοδος των εσόδων

Η αντοχή των εσόδων εξηγείται από τα στελέχη της αγοράς ως σταθεροποίηση των τουριστικών μεγεθών, από το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες σεζόν, δηλαδή να έχουμε πολλούς τουρίστες αλλά αναλογικά χαμηλότερες εισπράξεις.

Σημειώνεται πως πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι καθοριστικοί για την πορεία των τουριστικών εσόδων, επαναλαμβάνουν πάντως επιχειρηματίες της αγοράς, που βλέπουν την κίνηση να είναι μειωμένη από πέρσι και αισθητή η κάμψη στη διάρκεια παραμονής και στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Πρόκειται για τους μήνες με τον μεγαλύτερο όγκο αφίξεων από το εξωτερικό, που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν και τις επιδόσεις των εσόδων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε χρονιά “διόρθωσης” τη φετινή, εξηγώντας πως μετά από δύο πολύ καλές χρονιές, η φετινή παρουσιάζει πτώση στις διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 15% στην ηπειρωτική και 10% στη νησιωτική Ελλάδα, με γενναίες προσφορές ξενοδοχείων και μειωμένο μέσο όρο εσόδων.

“Το 2019 “χτυπά καμπανάκι” για το 2020″, σημείωνε, λέγοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η επαναφορά του οδικού τουρισμού από την κεντροδυτική Ευρώπη.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα