05/03/202313:52

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Οι πρώτες κινήσεις του σταθμάρχη μετά τη σύγκρουση – «Την πάτησα» φέρεται να είπε

Πληροφορίες για τις κινήσεις του σταθμάρχη λίγο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης. Όπως είπε ο δημοσιογράφος, συνομίλησε με έναν συνάδελφο του σταθμάρχη ο οποίος ήταν μαζί του τις ώρες που ακολούθησαν τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνάδελφός του, ο σταθμάρχης άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος, νευρικός, άρχισε να καπνίζει μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς.

«Όπως καταλαβαίνετε όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν οι πληροφορίες, αυξάνονταν ο αριθμός των νεκρών, μέχρι που κάποια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρισε και του είπε ότι “την πάτησα” προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι έχει κάνει ένα τραγικό λάθος» πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Σε ερώτηση της Σταυρούλας Χριστοφιλέα για το αν ρώτησε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης τον συνάδελφο του σταθμάρχη για το αν υπήρχε δεύτερο άτομο στη βάρδια ο δημοσιογράφος είπε ότι η απάντηση που πήρε από τον συγκεκριμένο μάρτυρα που μίλησε off the record ήταν ότι δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης και ήταν μόνος του στην υπηρεσία. Ωστόσο ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι είχε ειπωθεί ότι επειδή ήταν άπειρος ενδεχομένως άλλοι συνάδελφοί του να μπορούσαν λίγο να έχουν και αυτοί τον νου τους προκειμένου να μη γίνει κάποιο λάθος.

Να σημειωθεί ότι στη θέση Κουλούρι, κοντά στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα στήνεται ένα άτυπο επιχειρησιακό κέντρο προκειμένου να φτάσουν όλα τα κομμάτια από το μοιραίο τρένο.

Όσον αφορά στις έρευνες, οι κάμερες ασφαλείας του ΟΣΕ, θα δείξουν όλες τις κινήσεις του σταθμάρχη και θα επαληθεύσουν ή θα διαψεύσουν όλες αυτές τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε με το ότι μπορεί να μετακινήθηκε από το σταθμαρχείο είτε το αν ο οποιοσδήποτε είχε βάλει μουσική- αν και δεν έχει βρεθεί κάποια πληροφορία που να το επιβεβαιώνει.

Επίσης, από την έρευνα από το καταγραφικό θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί αν λίγη ώρα πριν το μοιραίο λάθος που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, είχε γίνει και ένα άλλο λάθος.

Η ΕΡΤ στο σημείο του κλειδιού που δεν γύρισε

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, βρέθηκε σήμερα στο Κλειδί 118, δίπλα από τη διασταύρωση Καραγάτση στη Λάρισα. Όπως είπε «αυτό είναι το κλειδί που αφέθηκε λανθασμένα διαγωνίως και έτσι η μοιραία αμαξοστοιχία βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα. Είναι ένα κλειδί το οποίο είναι αυτοματοποιημένο, δηλαδή δεν χρειάζεται κλειδούχος να το αλλάξει. Αν είχε γίνει χάραξη πορείας αυτόματη, όπως μας λένε άνθρωποι που είναι γνώστες του αντικειμένου της σιδηροδρομικής λειτουργίας, με δύο κουμπιά αν είχε πατηθεί η χάραξη απευθείας της γραμμής, αυτό το κλειδί μόνο του θα είχε έρθει στη σωστή θέση. Θα είχε μπει δηλαδή στην ευθεία γραμμή και η αμαξοστοιχία θα πήγαινε κανονικά, θα κατευθυνόταν από το σωστό ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη[…] Αυτό το κλειδί είχε αφεθεί προηγουμένως διαγωνίως για να περάσει το τρένο του προαστιακού και επίσης άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα πρωτόκολλα μας λένε ότι όλα συγκλίνουν, ότι αυτό το κλειδί είχε ξεχαστεί διαγωνίως».

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

ERTnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα