17/03/202319:35

Στα εγκαίνια του πρώτου Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης η Πρόεδρος της Επ. Περιβάλλοντος, Δρ. Αυγερινοπούλου

Στην τελετή εγκαινίων του πρώτου εμβληματικού Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης, στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος, μετείχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Το Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί συνέχεια του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας που τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου – Νέστορος και την αρωγή 21 ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου.

avgerinop parko el epanast 2

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ. Αυγερινοπούλου, στον χαιρετισμό της, επισήμανε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» με στόχο την προστασία και την σήμανση των ιστορικών δέντρων της χώρας, τα οποία μεταφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή ανά τους αιώνες και είναι «ζωντανά μνημεία φυσικής ιστορίας», αλλά και δένδρα που η γενιά μας είναι ευλογημένη να τα έχει ακόμα κοντά της. Τόνισε, μάλιστα, ότι «αυτήν την σπάνια και πολύτιμη φύση, οφείλουμε να την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και τις μέλλουσες γενιές», ενώ σημείωσε ότι «μέσα από δράσεις, όπως αυτή που εορτάζουμε σήμερα, προάγουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και τιμούμε την συμβολή της πλούσιας ελληνικής φύσης στη δημιουργία του Ελληνικού Έθνους». Υπογράμμισε, τέλος, ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να στηρίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στόχος είναι η λίστα με τα 71 δέντρα της Πελοποννήσου να διευρυνθεί, έτσι ώστε να προστατευθούν τα υπεραιωνόβια δέντρα και να μένουν ως ιστορική και περιβαλλοντική παρακαταθήκη για τις μέλλουσες γενεές.

avgerinop parko el epanast 3

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Πάρκου, τελέστηκε και η πρώτη τιμητική εκδήλωση για την 198η επέτειο της Μάχης Κάτω Μηναγίων, με τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας υπέρ των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των ηρώων της πρώτης αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στους Τουρκοαιγυπτίους, μετά την απόβαση των δυνάμεων του Ιμπραήμ Πασά στη Μεθώνη κατά το έτος 1825. Η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου, ενώ μετείχε και στα αποκαλυπτήρια του πίνακα που αποτυπώνεται σπάνιος χάρτης της Πελοποννήσου της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης και αναπτύσσονται 21 «Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας» της Ελληνικής Επανάστασης 21 ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη του Πάρκου να έχει μια συνολική εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας της επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα