Στα πρόθυρα νέας κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ – News.gr
04/05/201909:13

Στα πρόθυρα νέας κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ – News.gr

[ad_1]

Δυτικά της Πάφου το τουρκικό γεωτρύπανο – Αποστολάκης: Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ με το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής να έχει φτάσει δυτικά της Πάφου, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα η Άγκυρα από χθες μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το marinetraffic και καλά πληροφορημένες πηγές του news.gr και το ερευνητικό Barbaros βρίσκεται νότια της Λεμεσού σε διεθνή ύδατα αλλά εντός κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από μια τουρκική πυραυλάκατο.

Από Ελληνικής πλευράς οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας τόσο του Barbaros όσο και του Πορθητή. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία

Τσίπρας: Έχουμε την δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα Χανιά, με την οποία ολοκληρώνεται η διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Μιλώντας στο Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου των Χανίων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας».

«Έχουμε την δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη στάση της Ελλάδας αποτελεί ένα «μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόυδες στην περιοχή».

Στην Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Σάββας Αγγελίδης, είπε πως είναι γεγονός ότι έχει ανανεωθεί αυτή η παράτυπη NAVTEX ενώ πρόσθεσε πως η  Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με διάφορες αρχές ουσιαστικά προβαίνει σε ενέργειες, συνεχίζει τον προγραμματισμό όσον αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα και πιστεύει σημείωσε, ότι σε αυτές τις προκλήσεις έχουν δοθεί απαντήσεις με την δική μας συμπεριφορά, συμπεριφορά χαμηλών τόνων, σύνεση  αλλά και εργασία.

Αποστολάκης: Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης χθες στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα τόνισε με νόημα: «Στόχος είναι η χώρα μας, να συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και ειρήνης.

Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις, να γνωρίζουν όλοι, αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία και τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Έχουμε αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα της Κύπρου

Η φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί όπως και τα δικαιολογημένα αιτήματα τους είναι σημαντικό να κατανοηθούν, έγραψε στο twitter του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευρισκόμενος στα κατεχόμενα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου την Παρασκευή (3/5), όπου τον υποδέχτηκε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, κ. Οζερσάι.

Σχετικά Tags
Τουρκία κυπριακή ΑΟΖ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα