08/12/202119:45

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας, Αιγιάλειας και Ζακύνθου: Mε κινητοποίηση στην Πάτρα απαίτησαν ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους- Κατέθεσαν κοινό ψήφισμα στον ΕΛΓΑ και απαιτούν άμεσα λύσεις (photos)

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με διαμαρτυρία στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και κατάληξη με αυτοκινητοπορεία στον ΕΛΓΑ, έδωσαν σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, της Ηλείας και της Ζακύνθου το πρωί της Τετάρτης. Μάλιστα οι Ζακυνθινοί, από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν απ’ το νησί με αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να είναι συνεπείς στο αγωνιστικό τους «ραντεβού».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλογικών τους οργάνων, διατράνωσαν για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά τους να μη σταματήσουν τις δράσεις τους, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, με πρώτο το «καυτό» πρόβλημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας.

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών βρέθηκαν συνάδελφοί τους από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ωλενίας και Ερυμάνθου αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Ζακύνθου, καθώς και μέλη διοικήσεων συνδικάτων και συνταξιουχικών σωματείων της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στις ομιλίες – χαιρετισμούς τους, οι πρόεδροι της ΟΑΣ Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, του ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Ζακύνθου, Γιάννης Ζήβας, στάθηκαν στα προβλήματα και αιτήματα των παραγωγών σταφίδας.

Καυτηρίασαν, παράλληλα, τη στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν, την εφαρμογή των νόμων της ΚΑΠ της ΕΕ, τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και συνεχίζει να οξύνει.

Στη συγκέντρωση, διαβάστηκε κοινό ψήφισμα των αγωνιζόμενων αγροτών, που διεκδικούν:

• Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης.
  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Όπως σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι βιοπαλαιστές αγρότες, «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων» και επισημαίνουν:

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους».

902.gr