21/10/202115:43

ΚΚΕ: Στη Βουλή το θέμα των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηλείας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών με θέμα «Πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας» κατέθεσαν οι βουλευτές ΚΚΕ κ.κ. Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν : «Δυόμιση μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και οι πυρόπληκτοι ακόμα περιμένουν να καταγραφούν οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν έχουν δει ευρώ αποζημίωσης, αλλά ούτε καν πέρασε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι άφησε πίσω της η λαίλαπα της φωτιάς.

Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόνο τις ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Εκκρεμούν ακόμα οι καταγραφές του ΕΛΓΑ στις καλλιέργειες -κυρίως- με ελιές και αμπέλια, διαδικασία που μπορεί να φτάσει μέχρι και την άνοιξη, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, διάστημα στο οποίο μένουν ακάλυπτες και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες.

Στον αέρα παραμένουν και οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, είτε για να στεγάσουν είτε για να ταΐσουν τα ζώα τους, καθώς παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την παράδοση ζωοτροφών.

Καθόλα προετοιμασμένος λοιπόν ο κρατικός μηχανισμός. Και για τα πριν την καταστροφή και για τα μετά.

Για όλον αυτόν τον κόσμο που ζει στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας όμως, το χωράφι, οι καλλιέργειες του, τα ζώα του, ήταν και παραμένει ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Το μοναδικό εισόδημα της οικογένειας. Η μάχη που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, είναι μάχη για να σωθούν τα χωριά τους, οι οικογένειές τους, το βιος τους.

Γι αυτό και η αλληλεγγύη των φορέων της περιοχής, έχει πάρει διαστάσεις κινήματος και κάθε μέρα δυναμώνει.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

  • Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν τώρα οι διαδικασίες καταγραφής, να εξασφαλιστούν ζωοτροφές – μελισσοτροφές για κτηνοτρόφους/μελισσοκόμους, να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100% των καταστροφών όλοι οι πυρόπληκτοι της περιοχής, να εξασφαλιστεί οικονομική ενίσχυση χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης των πληγέντων, να εξασφαλιστούν πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες., κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών καθώς και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα