17/10/202014:34

Σε οικειοθελή απομόνωση ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης: “Ο ιός είναι ανάμεσά μας -Δεν τίθεται θέμα στιγματισμού” δηλώνει- Σε απομόνωση και 3 στενοί συνεργάτες του που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα

Στην απομόνωση ο περιφερειάρχης: “Ο ιός είναι γύρω μας”

 

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας κυριολεκτικά» λέει στην «Π» ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και τρεις ακόμα συνεργάτες του έχουν τεθεί από χθες οικειοθελώς σε καραντίνα, καθώς ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

 

Δημοσιοποίηση
Μιλήσαμε με τον Ν. Φαρμάκη λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της απόφασής του να μπει σε καραντίνα. «Δεν ξέρεις από πού πρέπει να φυλαχθείς» μας είπε και εξήγησε τη στάση του να δημοσιοποιήσει ότι ήλθε σε επαφή με άτομο που βρέθηκε εκτεθειμένο στην πανδημία.
Το πρωτόκολλο
«Πρέπει να δείξεις υπευθυνότητα. Από τη στιγμή που γνωρίζεις ότι υπάρχει ενδεχόμενο να είσαι φορέας, πρέπει να απομονωθείς μέχρι να σιγουρευτείς ότι δεν είσαι. Το πρωτόκολλο αυτό το νόημα έχει. Δεν είναι κάτι το αποστειρωμένο. Εχει μία λογική και είναι η ασφάλεια, τόσο η δική μου όσο και των ανθρώπων που συνεργάζομαι κάθε μέρα, των εργαζόμενων, των φορέων και των πολιτών που συναναστρέφομαι… Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο κανέναν και να μη γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο θα αναγκαστώ να λείψω για μερικές μέρες».
Υποχρέωση
Ρωτήσαμε τον περιφερειάρχη αν ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να προχωρήσει τη δημοσιοποίηση της οικειοθελούς καραντίνας του. «Δεν είμαι ούτε ο μόνος ούτε ο πρώτος που συμβαίνει αυτό» μας απάντησε. Και συνέχισε: «Δεν τίθεται θέμα στιγματισμού. Υπάρχει όμως και αυτό στις μικρές κοινωνίες. Να βγεις και να πεις ότι έχεις έναν κίνδυνο αυτή τη στιγμή και δεν μπορείς να είσαι όπως πριν για λίγο χρονικό διάστημα. Αυτό (σ.σ. το να μιλήσεις ανοικτά) όχι μόνο θα έπρεπε να γίνεται αποδεκτό, αλλά θα έπρεπε να ενθαρρύνεται κιόλας. Είναι υποχρέωση όλων μας και όχι μόνο δική μου ως περιφερειάρχη».
Τεστ
Δεν είχε κανένα νόημα να κάνει τώρα τεστ, όπως του εξήγησαν από τον ΕΟΔΥ, επειδή η επαφή του με το θετικό κρούσμα (πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι επρόκειτο για ασυμπτωματικό) ήταν πολύ πρόσφατη -μια μέρα νωρίτερα- και ενδεχομένως να δείξει εσφαλμένα ότι είναι αρνητικός. Χρειάζεται να περάσουν λίγα 24ωρα. Θα υποβληθεί σε μοριακό τεστ την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη από ομάδα του ΕΟΔΥ που θα εξετάσει όλους τους υπαλλήλους του 2ου και 3ου ορόφου της Περιφέρειας, ασχέτως αν μπήκαν σε καραντίνα ή όχι. Τα τεστ θα διενεργηθούν για προληπτικούς και ψυχολογικούς λόγους.
Και συνεργάτες
Μαζί με τον περιφερειάρχη τέθηκαν από χθες οικειοθελώς σε καραντίνα ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Γιώργος Σύρμος, ο διευθυντής του γραφείου του περιφερειάρχη, Γιάννης Μάκας, και μία εργαζόμενη. Ειδοποιήθηκαν από το άτομο που νόσησε και είναι συνεργάτης της Περιφέρειας, αλλά επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του.
Ιχνηλάτηση
Ο Ν. Φαρμάκης και τα άλλα τρία άτομα είχαν βρεθεί στο ίδιο γραφείο με τον νοσούντα την προηγούμενη. Ακολούθησε ιχνηλάτηση από την διεύθυνση Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Εγινε απολύμανση στον 3ο όροφο της Περιφέρειας και θα συνεχιστεί η λειτουργία τους κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα. Αν χρειαστεί να αλλάξουν τα δεδομένα αυτό θα φανεί μετά από την Τετάρτη, όταν θα διενεργηθούν τα τεστ στο προσωπικό των δύο ορόφων της Περιφέρειας.

pelop.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα