Στις 27 Ιουνίου οι υπογραφές με Total
21/06/201916:39

Στις 27 Ιουνίου οι υπογραφές με Total

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.09

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Την περασμένη Τρίτη εκδόθηκε η δεύτερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κλειστεί αρχικά ως ημερομηνία για την υπογραφή η 27η Ιουνίου.

Με έναν μικρό αστερίσκο που καταδεικνύει και τη σπουδή της κυβέρνησης να προλάβει να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα: καθώς υπάρχουν δύο συμβάσεις και δύο παραχωρήσεις, η μία νοτίως και η δεύτερη νότια και δυτικά της Κρήτης, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε δύο χωριστές αποφάσεις, εκ των οποίων μόνο η μία έχει καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί.

Η δεύτερη ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα (τυπική) ενώ γινόταν αγώνας δρόμου να ολοκληρωθεί σήμερα ή τη Δευτέρα.

Πέραν του τυπικού της υπόθεσης, πάντως είναι σαφές ότι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρωθεί ενώ η απόφαση του αρμόδιου κλιμακίου είναι θετική και για τις δύο περιπτώσεις.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε αμέσως μόλις ανοίξει η βουλή μετά τις εκλογές, να κυρωθούν οι συμβάσεις, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσουν και οι πρώτες κινήσεις της κοινοπραξίας στην οποία leader και operator είναι η γαλλική Total, συμμετέχει η αμερικανική ExxonMobil, αλλά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για το θέμα:

“Tην επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή για έρευνα κι αξιοποίηση των οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης με μια μεγάλη εταιρεία, την EXXON MOBIL, διότι συνεχίζουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος είναι μακρόπνοος σχεδιασμός, ένα σχεδιασμός που δεν είναι στο πόδι, διότι επαναλαμβάνω τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς όχι απ’ τη μία μέρα στην άλλη αλλά σε ένα βάθος χρόνου.

Και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς. Και η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε επαναλαμβάνω, σε ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνή ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όσο όμως και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, σ αυτό δε θα μας σταματήσει κανείς και τα ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα