01/10/202114:26

ΠΔΕ: Στο Αίγιο το τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου CI-NOVATEC με εταίρο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής εταίρος του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC – “Πελατειακή ευφυΐα για καινοτόμα τουριστικά οικοσυστήματα – Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism ECosystems” του Προγράμματος Interreg V-Α Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, διοργάνωσε το διήμερο τελικό συνέδριο του έργου τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, στην αίθουσα του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου στο Αίγιο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ελλήνων και Ιταλών εταίρων.

Το κοινό καλώς όρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο χαιρετισμό του ο κ. Ζαϊμης μεταξύ άλλων ανέφερε: “Τα συμπεράσματα του έργου είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και σε μελλοντικά παρόμοια έργα”. Στο συνέδριο συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του Δήμου Αιγιαλείας, Μαρία Γιδά.

Η ομάδα υλοποίησης του έργου απαρτίζονταν από την υπεύθυνη του έργου, υπάλληλος του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Βίκυ Καραπάνου, την οικονομική υπεύθυνη & υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου, Νάντια Λάνταβου, καθώς και τους Γιάννη Χαϊβιαρλή και Αγγελική Κωστοπούλου, οι οποίοι είχαν αναλάβει την οικονομική και διοικητική υλοποίηση του έργου. Στην υλοποίηση του συνεδρίου σημαντικό ρόλο κατείχε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Αιγιαλείας, Μαρία Τσουκαλά.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών του έργου, οι πολιτιστικές δράσεις της ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ., το 3ο Φεστιβάλ Πριμαρόλια αλλά και τα διασυνοριακά ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος Αιγιαλείας.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για το έργο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλάνο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο και ξεπερνά το ποσό των 4.000.000 ευρώ. Επίσης, τόνισε την παρουσία και προβολή της Περιφέρειας στη φετινή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ενώ προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην επερχόμενη έκθεση της Filoxenia, καθώς και σε επόμενες σημαντικές εκθέσεις.

Ακόμα, με τη συμμετοχή τους τίμησαν το συνέδριο μέλη των τριών Περιφερειακών Δικτύων των πιλοτικών περιοχών, Ναύπακτου, Αρχαίας Ολυμπίας και Καλαβρύτων. Πιο συγκεκριμένα, από τη ΜΚΟ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, Πράσινο + Μπλε, ο Τάσος Ξυδής, ο Αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Κώστας Αντωνόπουλος, το μέλος του Συλλόγου Απανταχού Κρυονεριτών “Ο Δαμιανός”, Μάργια Αποστολοπούλου, καθώς και τα μέλη του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού, Ευτυχία Παπαναγιώτου και Νικόλαος Μιχαλόπουλος.

Οι Έλληνες και οι Ιταλοί εταίροι του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ,η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Απουλίας καθώς και το Επιμελητήριου του Μπάρι, παρουσίασαν τις Περιφερειακές Μελέτες, την Κοινή Συγκριτική Διασυνοριακή Μελέτη, το Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Ανάπτυξης και το Στρατηγικό Σχέδιο με τα αποτελέσματα των τοπικών ερευνών και δράσεων. Παρεμβάσεις από την πλευρά της κοινής γραμματείας του InterregV/A Ελλάδα – Ιταλία 2014/2020, έκαναν ο Συντονιστής Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg VA Greece-Italy 2014-2020 Gianfranco Gadaleta, και η project officer του CI-NOVATEC Χρυσούλα Πιερρή.

Το συνέδριο μεταδόθηκε μέσω livestreaming από τη σελίδα του έργου στο Facebook @InterregCINovatec.

 

Το Πρόγραμμα InterregVAGreeceItaly είναι ένα Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που στοχεύει να βοηθήσει τους δημόσιους φορείς και τους τοπικούς ενδιαφερόμενους να αναπτύξουν διασυνοριακά έργα και πιλοτικές δράσεις και να δημιουργήσουν νέα πολιτική, προϊόντα και υπηρεσίες με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Στρατηγικά, το πρόγραμμα θα ενισχύσει την καινοτομία σε διάφορους τομείς, όπως στην μπλε ανάπτυξη, στον τουρισμό και πολιτισμό, στην αγροτική βιομηχανία τροφίμων και στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Το πρόγραμμα InterregVA Ελλάδας-Ιταλίας στοχεύει στην επίτευξη μέγιστης απόδοσης από 123 εκατομμύρια Ευρώ που χρηματοδοτούνται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από τα 2 κράτη μέλη μέσω εθνικής συγχρηματοδότησης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα