Στον "πάγο" άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τη μ...
06/07/201917:39

Στον “πάγο” άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τη μ…

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Επιζήμια ολιγωρία στην προώθηση των συστημικών λύσεων για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στον “πάγο” τις προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τη συλλογική μείωση των NPLs.

Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνει τις τράπεζες ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2019), έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το τέλος Δεκεμβρίου 2018, κυρίως ως αποτέλεσμα διαγραφών 900 εκατ. ευρώ και πωλήσεων 800 εκατ. ευρώ. Όσο για τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων των τραπεζών παραμένει ακόμη σε δυσθεώρητα επίπεδα (45,2%), τη στιγμή που δέσμευση των τραπεζών είναι να τον έχουν περιορίσει κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Ήταν και παραμένει επομένως προφανές ότι οι ρυθμοί μείωσης των “κόκκινων” δανείων δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα το ζητούμενο, δηλαδή σύγκλιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε σε 3,2%. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα επείγον να έχει προωθηθεί άμεσα μία συστημική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs, η οποία θα λειτουργούσε συμπληρωματικά στις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών.

Πλέον, τα χρονικά περιθώρια για την προώθηση των συστημικών λύσεων που έχουν προταθεί από ΤΧΣ και ΤτΕ είναι ακόμη πιο στενά, αφού ουσιαστικά θα χαθεί όλο το 2019 μέχρι αυτά να τεθούν σε εφαρμογή, εφόσον εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας που καταλογίζεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση του θέματος των “κόκκινων” δανείων είναι το ότι αυτή δεν “κυνήγησε” ούτε την προώθηση της δικής της πρότασης, δηλαδή αυτής του ΤΧΣ και του Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό δεν είναι αιχμή εκ των έσω, αλλά επισήμανση και της Κομισιόν στην τρίτη μεταμνημονιακή της αξιολόγηση, όπου ζητούσε από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων ΤΧΣ και ΤτΕ. Η Κομισιόν καταλόγιζε στην κυβέρνηση καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο τη σύσταση ομάδας εργασίας για την τεχνική επεξεργασία των δύο σχεδίων, εντούτοις η ομάδα δεν λειτούργησε, κρίνοντας από την έλλειψη παραδοτέων. Ειδικότερα, ούτε πρόοδος στη διερεύνηση της συμπληρωματικότητας των δύο σχεδίων υπήρξε, ούτε και τεχνική επεξεργασία τους, ενώ η αποστολή του σχεδίου της ΤτΕ στις ευρωπαϊκές αρχές παρέμεινε στο συρτάρι και η πρόταση του ΤΧΣ “βαλτωμένη” στην DGComp.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει τη μεταφορά 15 – 20 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Scheme). Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Κρίσιμο θέμα για τη λειτουργία του σχεδίου είναι το κόστος που θα πληρώσουν οι τράπεζες με τη μορφή προμήθειας για να κάνουν χρήση των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει μια λύση, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTCs) που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (NPL & DTC carve-out). Η λύση αυτή αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο δύο πολύ σημαντικά προβλήματα ταυτόχρονα: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, και επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, τη διαμόρφωση στόχων επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών εντός τριετίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα