29/12/202011:40

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας – Ζαχάρως: Η Πανδημία και ο Δημόσιος Χαρακτήρας των Υπηρεσιών

 Η υγειονομική κρίση αποκάλυψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως οι Υπηρεσίες των ΟΤΑ, παρά την υποστελέχωση, την έλλειψη σύγχρονων δημοτικών εγκαταστάσεων και τα σοβαρά κενά σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μοναδικό όπλο την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων που βρέθηκαν και βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή δίπλα στην κοινωνία, στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την στήριξη των πιο αδύναμων κράτησαν όρθιο τον Δημόσιο τομέα.

Με μηδαμινούς οικονομικούς πόρους καλείται να λειτουργεί στα πλαίσια του κοινωνικού συναγερμού εγρήγορσης και αναχαίτισης της πανδημίας, και αυτό συμβαίνει χωρίς επί της ουσίας να παρέχονται σε επάρκεια μέτρα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους και για το κοινωνικό σύνολο κατ΄ επέκταση. Καλούνται όμως κλάδοι του Δημοσίου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης την κατάστασης. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας καλούνται να υπερβάλλουν εαυτόν σε απαξιωμένα συστήματα υγείας και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με προεξέχοντες την καθαριότητα καλούνται να φροντίσουν την περιβαλλοντική υγιεινή με ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας και αποδεκατισμένο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» ένα πρόγραμμα που στερείται τόσα χρόνια από συμβασιούχους που συνδράμουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών ευπαθών συνανθρώπων μας, που τώρα ειδικά πληθαίνουν, συνεχίζουν αγόγγυστα να προσφέρουν έργο. Και πολλές άλλες Υπηρεσίες των ΟΤΑ που επαγρυπνούν για τον πολίτη σε μια εποχή που ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών υφίσταται διαρκή υποβάθμιση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και τις ανύπαρκτες προσλήψεις καθ’ υπόδειξη της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ., των Κυβερνήσεων και των Δημάρχων που αποδέχτηκαν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική.

Από τις 26 Μαρτίου είναι δύσκολη η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών και μόνο για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η εξυπηρέτηση γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας καθώς και η υποβολή αιτημάτων. Πολλές υποθέσεις πλέον μπορούν να διεκπεραιωθούν και ηλεκτρονικά.

Πάντοτε στα ΚΕΠ αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων υπάρχουν εργαζόμενοι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, να διευκολύνουν και να καθοδηγήσουν τον πολίτη, πόσω μάλλον τον οποιοδήποτε ευπαθή συνάνθρωπο σε αυτό που αναζητά, προκειμένου να παράσχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην κοινωνία.

Σημαντικό είναι να αναδειχθεί σε αυτή τη δύσκολη ώρα η δύναμη του Δημοσίου τομέα και η ανάγκη άμεσης στήριξης του με προσλήψεις προσωπικού που θα καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών και των πολιτών, καθώς επίσης και άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια των κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας ειδικά σε τομείς που αιμορραγούν ιδιαίτερα, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα με απόλυτη προστασία, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Μόνο η έμπρακτη στήριξη του Δημοσίου τομέα από την Κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει ασφαλή θωράκιση στο έργο του και αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από τον «εθελοντισμό» που αναζητούν εναγωνίως μέσω της έμπρακτης στήριξης του Δημοσίου τομέα. Θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί ανάσα υποστήριξης της κοινωνίας που βιώνει το φόβο, τον πανικό και την ανασφάλεια καθημερινά και που τελεί υπό καθεστώς απαγόρευσης.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα παραμένουμε στις θέσεις μας και παρέχουμε το καλύτερο δυνατό έργο, με αλληλεγγύη προς τη κοινωνία και δίπλα στο δημότη που μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, διεκδικώντας πάντοτε δυναμικά τη ζωή που μας αξίζει.

Όπως λοιπόν φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων οι Δήμοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας παρόλο που η Αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία έχει χάσει περίπου το 60% των πόρων της, της προστέθηκαν δυσανάλογες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, έφυγαν πολλοί εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση και δεν αναπληρώθηκαν.                                                                                                          

   Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά. Και το 2021 ας είναι μια ελπιδοφόρα χρονιά με δυναμικούς και νικηφόρους αγώνες, ώστε να αποκτήσουμε πάλι όραμα και προοπτική για να ανατρέψουμε όλα τα δυσμενή μέτρα που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού  μας επέβαλαν.

                                                                                                                          Ο Πρόεδρος

                                                                                                                 Γαρύφαλλος Χρήστος

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα