12/02/202522:12

Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογο του σε μια συζήτηση που διήρκησε περίπου μια ώρα. Ο Τραμπ τόνισε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθυμεί ειρήνη, ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για μια «ουσιαστική συνομιλία». Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας διαπραγματεύσεις αμέσως και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω εγώ», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Πούτιν «μακρά και εξαιρετικά παραγωγική» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν για σχεδόν μιάμιση ώρα τηλεφωνικά και ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν, στην πρώτη άμεση επαφή του Πούτιν με Αμερικανό πρόεδρο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις, την Ουκρανία και μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να «αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης», ανέφερε στη συνέχεια ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν, ανέφερε το TASS, προσθέτοντας ότι Πούτιν έχει προσκαλέσει τον Τραμπ στη Μόσχα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να πει πώς θα το πετύχει.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος .«Το να κυνηγάμε αυτόν τον απατηλό στόχο το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλεί περισσότερα δεινά», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε μάλιστα το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σθεναρά σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στα έθνη του άλλου», υπογράμμισε στην ανάρτηση του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ είπε ότι ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ «να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς».

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος θέλει ειρήνη» – «Ήταν μια ουσιαστική συνομιλία», λέει το Κίεβο

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου αναφέρει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Οι δύο άνδρες μίλησαν για περίπου μία ώρα.

«Μιλήσαμε επί μακρόν για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε σε επίπεδο ομάδων (εργασίας) και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας» συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων προηγμένων τεχνολογιών, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη συνομιλία, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκε η προετοιμασία ενός εγγράφου σχετικού με την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ μοιράστηκε μαζί του «λεπτομέρειες από τη συζήτησή του με τον Πούτιν» και «συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές και να σχεδιάσουν μελλοντικές συναντήσεις».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και τις επαφές που είχε σήμερα στο Κίεβο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social τονίζει πως, «μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας. Η κουβέντα πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο Πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ειρήνη. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, αλλά κυρίως, τη συνάντηση που διοργανώνεται την Παρασκευή στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου υπήρξε τεράστιος, και εντελώς περιττός, θάνατος και καταστροφή. Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας»https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/113992264519415084/embed

Ενώ οι κάτοικοι σε Κίεβο και Ζαπορίζια έζησαν άλλη μια νύχτα τρόμου, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στο προσκήνιο εν όψει και της κρίσιμης Διάσκεψης του Μονάχου. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στον Guardian ότι είναι διατεθειμένος για ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα εδάφη που ελέγχουν τα στρατεύματά του στο ρωσικό Κουρσκ, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει.

Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για ανοησίες, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει δείξει ότι μπορεί να επιτύχει την ειρήνη μέσω της δύναμης της.

«Είναι αδύνατο. Είναι ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας λύσης που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις. Και φυσικά οι ουκρανικές δυνάμεις θα εκδιωχθούν από αυτά τα εδάφη. Οποιοσδήποτε δεν εξοντωθεί, θα εκδιωχθεί», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/tv/202502/20250212-deltio21-oykrania-vtr.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2025/02/20250212-deltio21-oykrania-vtr.jpg

Στην ίδια συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη από μόνη της δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά το ρωσικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά της χώρας του που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δείχνει ξεκάθαρα πως δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη.

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Ρεπορτάζ: Αθηνά Κοροβέση

Πηγή: ΕΡΤΝews, Reuters, AP, AFP

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα