«Συμμαχία προθύμων» στο πλευρό της Ουκρανίας και «επανεξοπλισμός» της Ευρώπης, στα μηνύματα της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο
«Aρκετές χώρες δήλωσαν συμμετοχή σε συμμαχία προθύμων» ώστε να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, δίνοντας συνέντευξη Τύπου ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής. Δείγμα της βρετανικής στήριξης στην Ουκρανία, η υποδοχή του Ζελένσκι από τον Βασιλιά Κάρολο, αλλά και η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την προμήθειαι 5.000 πυραύλων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με τον Κιρ Στάρμερ να ανακοινώνει τα συμπεράσματα της συνάντησης των ηγετών. Όλοι οι ηγέτες ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Με μία φωνή συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχυθεί στρατιωτικά και οικονομικά ώστε να διαπραγματευτεί την ειρήνη από ισχυρή θέση.
«Συμφωνήσαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλες χώρες θα συνεργαστούν με την Ουκρανία σε ένα σχέδιο για να σταματήσει η σύγκρουση. Θα συζητήσουμε αυτό το σχέδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα το προχωρήσουμε από κοινού», είπε ο Σερ Στάρμερ, προσθέτοντας: «Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να ενωθούν οι εταίροι γύρω από αυτήν την προσπάθεια να ενισχυθεί η Ουκρανία και να υποστηρίξουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για το καλό όλων».
Προκειμένου να ενισχύσει την Ουκρανία η Βρετανία διπλασιάζει τη στήριξή της. «Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο [Τραμπ] για την επείγουσα ανάγκη μιας διαρκούς ειρήνης. Τώρα πρέπει να την παραδώσουμε, από κοινού», τόνισε.
Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι το δάνειο 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών για να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία προέρχεται όχι από τους Βρετανούς φορολογούμενους, αλλά από τα κέρδη από τα “παγωμένα” ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Και προχώρησε με νέα συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει 1,6 δισεκατομμύρια λίρες από χρηματοδότηση εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου για να αγοράσει περισσότερους από 5.000 πυραύλους αεράμυνας, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο Μπέλφαστ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στον αμυντικό τομέα.
Τα κύρια σημεία συμφωνίας:
Θα συνεχιστεί η ροή της στρατιωτικής βοήθειας και θα αυξηθεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία προς ενίσχυση της Ουκρανία άμεσα.
Η Ουκρανία πρέπει να είναι στο τραπέζι. Οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Σε περίπτωση ειρηνικής συμφωνίας, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας για να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική εισβολή.
Ανάπτυξη Συμμαχίας των Προθύμων που θα υπερασπιστεί μια συμφωνία στην Ουκρανία και θα εγγυηθεί την ειρήνη.
Ο Στάρμερ επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει με στρατεύματα στο έδαφος και αεροπλάνα στον αέρα, μαζί με άλλους συμμάχους. Ωστόσο τόνισε την ανάγκη ισχυρής υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες αν και η Ευρώπη θα αναλάβει το μεγαλύτερο φορτίο, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας και να πετύχει αυτή η προσπάθεια.
«Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
«Πρέπει επειγόντως να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.«Πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη ο δημοσιονομικός χώρος για αύξηση των αμυντικών δαπανών», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη. «Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε.
«Συμμαχία προθύμων» στο πλευρό της Ουκρανίας και «επανεξοπλισμός» της Ευρώπης, στα μηνύματα της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο
Eπίσης έστειλε και ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες:
«Είμαστε έτοιμοι μαζί σας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε την αρχή ότι υπάρχει ένα κράτος δικαίου ότι δεν μπορείτε να εισβάλετε στον γείτονά σας ή δεν μπορείτε να αλλάξετε σύνορα με τη βία. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μελλοντικούς πολέμους», προσθέτει.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας και άλλους συμμάχους στο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για τον ουκρανικό λαό. Πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν, δεν μπορούμε να επαναλάβουμε την εμπειρία του Μινσκ, δεν μπορούμε να επαναλάβουμε καθόλου την τραγωδία του Αφγανιστάν, και να κερδίσουμε για αυτό μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας και η ειρήνευση πάνε χέρι-χέρι με τη διατήρηση της ειρήνης, τότε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».
«’Ολοι στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα» για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε και πρόσθεσε: Για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό, η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε αναχωρώντας από τη σύνοδο ότι «το κλειδί για την ασφάλεια είναι η διατλαντική σχέση και το διατλαντικό παρελθόν είναι σημαντικό και για το μέλλον». Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία και τόνισε ότι «είναι σαφές για όλους ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές», σημείωσε.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου συμφώνησαν στην ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και στο στόχο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρές.
Το μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ότι η Δύση δεν έχει καμία πρόθεση να υποκύψει στον εκβιασμό και την επιθετικότητά του», είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μιλούν με μία φωνή».
Είναι «πολύ, πολύ σημαντικό» να αποφευχθεί ο «κίνδυνος να διχαστεί η Δύση» για την Ουκρανία, προειδοποίησε η Τζόρτζια Μελόνι. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία και τον λαό της.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι αναξιόπιστος σύμμαχος»
Ο Στάρμερ απέρριψε τον υπαινιγμό ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον «αναξιόπιστος σύμμαχος», καθώς, όπως λέει, ήταν αξιόπιστος σύμμαχος για πολλές δεκαετίες και συνεχίζει να είναι».
Επίσης, τόνισε ότι η βάση της ευρωπαϊκής προσπάθειας είναι η συνεργασία με τις ΗΠΑ.
«Ιστορικό σταυροδρόμι»
«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Δεν είναι η στιγμή για περισσότερες συζητήσεις – είναι καιρός να δράσουμε και να ενωθούμε γύρω από ένα νέο σχέδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπε.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
ΠΗΓΗ: ertnews.gr

POOL / AFP