Συνάντηση εργασίας Αυγερινοπούλου, Γιαννόπουλου και Eder για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στο Κλειδί Σαμικού
Συνάντηση εργασίας Αυγερινοπούλου, Γιαννόπουλου και Eder για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στο Κλειδί Σαμικού
-Η διαρκής στήριξη της Βουλευτού Ηλείας για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής
-Οι υποστηρικτικές τεχνικές ενέργειες της Π.Δ.Ε για την διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας
Συνάντηση εργασίας με στόχο την περαιτέρω στήριξη του ανασκαφικού έργου στη θέση «Κλειδί» στο Σαμικό, όπου έχουν εντοπιστεί κτηριακά κατάλοιπα τα οποία μπορούν να αποδοθούν στο ιερό του Ποσειδώνα, είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και η Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Δρ. Birgitta Eder.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνική υποστήριξη εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την διευκόλυνση και υποστήριξη του ανασκαφικού έργου που είναι σε εξέλιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, έχουν ληφθεί και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέριμνες ώστε το πολύ σπουδαίο αυτό έργο εθνικού ενδιαφέροντος που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια, να συνεχιστεί απρόσκοπτα στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους.
Σημαντική είναι εξάλλου και η αρωγή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε σχέση με την συγκράτηση υδάτων κοντά στην επιφάνεια του εδάφους λόγω της γειτνίασης της περιοχής των ερευνών γειτνιάζει με την πρώην αποξηρανθείσα λίμνη Αγουλινίτσας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Βουλευτής Ηλείας ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν εκ μέρους της Περιφέρειας.Παράλληλα, και με στόχο να αναδειχθεί η ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των
μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας, η κα. Αυγερινοπούλου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία καθώς το ιερό του Ποσειδώνα αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας της Αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων, σύμφωνα με τον Στράβωνα (Γεωγραφικά, 8o βιβλίο).
Το εμπεριστατωμένο γεωαρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου στην εν λόγω περιοχή όπου φέρεται ότι διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής, παρακολουθεί από την έναρξή του, το 2017, η Βουλευτής Ηλείας, καθώς ήδη από τότε είχε ξεκινήσει γεωαρχαιολογική και γεωφυσική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Η ίδια στηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα ανασκαφής, το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως το 2026 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, έναν τομέα που αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής δράσης της Βουλευτού Ηλείας.
Με τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την στήριξη της Βουλευτού Ηλείας για την επιτάχυνση των εργασιών, οι αρχαιολογική θησαυροί της Ηλείας, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, θα κληροδοτηθούν στις μέλλουσες γενεές, μέσα από την ανάδειξη και την προστασία τους