13/09/202115:45

Δήμος Πύργου: Συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Πάρκο Ξυστρή (17/9)- Δωρεάν για το κοινό

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

 

Συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Πάρκο Ξυστρή (17/9)

  • Δωρεάν για το κοινό

 

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και το τεράστιο έργο που κληροδότησε σε όλο τον κόσμο, διοργανώνει ο Δήμος Πύργου την Παρασκευή 17/9 στο Πάρκο Ξυστρή, στις 21.00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με την Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον «δικό μας» Γιάννη Κορίζη, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι με πυξίδα τα μελοποιημένα έργα του κορυφαίου δημιουργού.

Για τον Μίκη του κόσμου, τον Μίκη της Ελλάδας, τον Μίκη του Πύργου… Στην πόλη που έζησε, δημιούργησε τις πρώτες μου μουσικές, ανέπτυξε τις πρώτες του πολιτικές ανησυχίες… Στην πόλη που τόσο αγάπησε, και νοστάλγησε λίγο πριν το τέλος του να ξαναζήσει, θα ακουστούν σε μια μοναδική βραδιά μελωδίες που «έντυσαν» τον πιο συγκλονιστικό ποιητικό λόγο.

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων. «Από την πόλη που έζησε, και νοστάλγησε να ξαναζήσει οφείλουμε να τιμήσουμε αυτόν τον ήρωα της Τέχνης, τον ήρωα των κοινωνικών αγώνων. Στις 17/9 θα έχουμε εδώ την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με την Πέγκυ Ζήνα, δωρεάν για το κοινό!» είπε εισπράττοντας τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα όλων. Η συναυλία διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη.

 

Το πρόγραμμα

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όπως και η ποίηση έχει «υπηρετήσει» τη μουσική του. Γεγονός απόλυτα φυσικό αν

αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ’ ένα καινοτόμο αποτέλεσμα.

 

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας: Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο… Θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν

υπάρχουν σπουδαία – και στην πλειοψηφία του κομβικά – έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα