27/03/202414:58

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας: Τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (Photos)

 Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι … μπορείς να φτιάξεις την Άνοιξη’

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τίμησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας με μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στον ‘Ακροβάτη’, στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα υπέροχο οδοιπορικό ταξίδι με πλοηγό τη μελοποιημένη ποίηση και την ομορφιά που αυτή απλόχερα προσφέρει. Μια ομορφιά που επιδρά λυτρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή και ιδιαίτερα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται αναγκαία.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιολάντα Αποστολοπούλου, η οποία ανέφερε ότι η εκδήλωση αφιερώνεται στον αείμνηστο εκπαιδευτικό και δραστήριο μέλος του Συνδέσμου, Νίκο Ζαριφόπουλο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Μάλιστα με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του στην περσινή ανάλογη εκδήλωση, κατά την οποία είχε αναπτύξει με ιδιαίτερη επιστημοσύνη το θέμα: «Πλάτων:η μουσική μετά λόγου, ως εργαλείο εκπαίδευσης του ανθρώπου».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος μίλησε για την αξία της ποίησης που γίνεται κτήμα του λαού και μετακενώνεται πιο εύκολα και πιο «ανώδυνα», όταν η ποίηση «ντύνεται» το μελωδικό μανδύα της μουσικής και συναντάται με συνθέτες- μελωδούς, πολλές φορές γιγαντιαίου μεγέθους και καταξιωμένους στη συνείδηση του λαού.

Οι ταλαντούχοι μουσικοί, Διονύσης Λιβανάς στο πιάνο και η Ραφαέλλα στο τραγούδι, ερμήνευσαν αισθαντικά, μελοποιημένα ποιήματα καταξιωμένων ποιητών και ποιητριών μας, όπως: Ελύτη, Σεφέρη, Βάρναλη, Καββαδία, Γκάτσου, Πολυδούρη, Ελευθερίου κ.ά. αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Τέχνη μπορεί να αφυπνίσει και να ανοίξει ένα παράθυρο στο φως.

fil2

Ιδιαίτερη πνοή έδωσαν στη εκδήλωση οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, Βασιλική Βαρβούνη και Ζωή Μπέκιου, οι οποίες απήγγειλαν ποιήματα, όπως η «Ποίηση» του Άρη Δικταίου, το «Che fece…il gran rifiuto», του Κ. Καβάφη , «Μαρτυρία για μιαν άνοιξη» του Γιώργη Παυλόπουλου, «Ο άρχοντας» του Μίλτου Σαχτούρη, «Η διαθήκη μου» του Μιχάλη Κατσαρού, «Στο άγαλμα της Ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο..» του Κ. Καρυωτάκη κ.ά., ενώ η Ζωή Μπέκιου, απέσπασε τα θετικά σχόλια των παρευρισκομένων, απαγγέλλοντας και ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Άνθρωποι».

Η Βασιλική Βαρβούνη μάλιστα εξέπληξε ευχάριστα όλους, όταν έπαιξε με την κιθάρα της (ούσα αυτοδίδακτη) και τραγούδησε «Το μαχαίρι» του Νίκου Καββαδία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους ο Παύλος Αυγερινόπουλος, ο οποίος απήγγειλε ένα αντιρατσιστικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ (τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων, που γιορταζόταν την ίδια μέρα) και ο Σπύρος Γιακουμέλος, ο οποίος απήγγειλε-από στήθους- Γιάννη Ρίτσο και Πάμπλο Νερούντα.

Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Το Δ.Σ .του Συνδέσμου

fil3

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα