01/12/202418:10

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ- Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βασ. Παπαδόπουλος και Θεοδ. Λώλος των δήμων Ήλιδας και Ζαχάρως

Στις 29 Νοέμβρη 2024 συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔE υπό την Προεδρία του κυρίου Δημ. Τζιαχρήστα. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

  • Ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τα τρέχοντα θέματα της Επιτροπής.
  • Να μην εφαρμοστεί η σύγκλιση των δικαιωμάτων για το 2024.
  • Εξάμηνη παράταση εγκατάστασης ηλιακών ρυθμιστών φόρτισης για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βασ. Παπαδόπουλος και Θεοδ. Λώλος των δήμων Ήλιδας και Ζαχάρως αντίστοιχα.

Ο κύριος Παπαδόπουλος πριν τη συνεδρίαση έθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει στις ελιές από τον παρατεταμένο καύσωνα και την ανομβρία, προκειμένου να ληφθούν αναγκαία μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών. Το θέμα έγινε δεκτό και ο κύριος Παπαδόπουλος ανέπτυξε το πρόβλημα εμπεριστατωμένα, ενώ ο κύριος Λώλος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το ΥΠΑΑΤ.

Στην τοποθέτησή του ο κύριος Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, έχει μπει πλέον στη ζωή μας και πλήττει τις αγροτικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη διατροφική αλυσίδα. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες και η λήψη μέτρων είναι αναγκαία. Ο παρατεταμένος καύσωνας, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τα φυσιολογικά επίπεδα σε πολλές περιοχές τις χώρας, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη ανομβρία έχουν οδηγήσει στην καταστροφή του ελαιοκάρπου, υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση και χρειάζεται άμεσα στήριξη. Η έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η αδράνεια στην εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης και η απουσία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, το ραγδαία αυξανόμενο κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης, οδηγούν σε εγκατάλειψη των αγροτικών εκτάσεων, με επακόλουθο τεράστιες οικονομικές απώλειες και ερήμωση των περιοχών της περιφέρειας. Η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά και η Βόρεια Ελλάδα που κατέχουν υψηλό ποσοστό ελαιοκαλλιέργειας, η οποία σε μερικές περιοχές εξ αυτών αποτελεί μονοκαλλιέργεια, πλήττονται βαρύτατα, με ανυπολόγιστες ζημιές στην τοπική και εθνική οικονομία. Η ελιά που καλλιεργείται περί τα δέκα (10) εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα αποτελεί έναν πυλώνα της αγροτικής οικονομίας, είναι από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ 2023 το ελαιόλαδο αποφέρει περισσότερο από ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και οι βρώσιμες ελιές εξακόσια (600) εκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός ότι η συμβολή της ελαιοκαλλιέργειας στην οικονομία της χώρας είναι σημαντική και οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν την επαρκή και δέουσα στήριξη από το κράτος. Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ανομβρία, οι ακραίες θερμοκρασίες κ.λπ., οι κανόνες του ΕΛΓΑ παραμένουν ανεπαρκείς για προστασία των ελαιοπαραγωγών από τέτοιες καταστροφές. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή και μέτρα για την προστασία της παραγωγής. Το ΥΠΑΑΤ να συντάξει πλήρη φάκελο επιστημονικά τεκμηριωμένο και να τον υποβάλει στην ΕΕ που θα αποδεικνύει τις επιπτώσεις της ανομβρίας και των άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων στην παραγωγή της ελιάς, με στόχο να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι για την ελληνική ελαιοπαραγωγή».

Εν συνεχεία, ο κύριος Λώλος παρέθεσε τα εξής μέτρα αντιμετώπισης:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια γεωπόνων του ΕΛΓΑ.
  • Να αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως οι παραγωγοί.
  • Αναθεώρηση της ΚΑΠ.
  • Να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, το προ ημερησίας θέμα που έθεσαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι και τα προτεινόμενα μέτρα ψηφίστηκαν ομόφωνα, για να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο δεύτερο θέμα έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κύριο Τζιαχρήστα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η δυσχερής αναμόρφωση της αξίας των ιστορικών δικαιωμάτων, αλλά και η μείωση της αξίας των δικαιωμάτων γενικότερα με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, όπως φάνηκε από την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που έγινε τον Οκτώβρη του 2023 και τον Οκτώβρη του 2024. Η μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με έγκυρη πληροφορία του ΥΠΑΑΤ, θα μειωθεί στο 45% μέχρι και το 2026.

Η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της γι` αυτές τις εξελίξεις και επεσήμανε τον κίνδυνο, καθώς με τέτοιες επιδοτήσεις εντείνεται η φτωχοποίηση του αγροτικού κόσμου. Η Επιτροπή παίρνοντας υπόψιν την εισήγηση του Προέδρου και τις τοποθετήσεις των μελών ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην επερχόμενη εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης τα εξής:

  • Να επιστρέψουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ που μεταφέρονται στον πυλώνα Β (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης) στον πυλώνα Α που αποτελεί τις άμεσες ενισχύσεις για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2027.
  • Να μην εφαρμοστεί η σύγκλιση για το 2024, αλλά να μετατεθεί για το 2027.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στα ΚΥΔ εντός Νοεμβρίου για την άμεση ολοκλήρωση της κατοχύρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων για τα οικολογικά σχήματα, προκειμένου να πληρωθούν κι αυτά το συντομότερο.

Τέλος, για το τρίτο θέμα ζητείται από τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ η εξάμηνη παράταση εγκατάστασης ηλιακών ρυθμιστών φόρτισης (solar controllers) για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα, η οποία λήγει στις 13/12/2024.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα