09/06/202116:06

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Γερμανικής Περιφέρειας Vorpommern – Greifswald

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Γερμανικής Περιφέρειας VorpommernGreifswald

Η αρχή της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της αντίστοιχης Γερμανικής Περιφέρειας Vorpommern – Greifswald, του Ομοσπονδιακού κρατιδίου, Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, αποφασίστηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου2021, στη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης γνωριμίας των δύο πλευρών.

Η συνάντηση προήλθε ύστερα από προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο περιφερειών, μέσω του δικτύου της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης, ενός Forum που προάγει τη συνεργασία φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ενώ την γερμανική Περιφέρεια εκπροσώπησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Michael Sack με τους συνεργάτες του. Παρόντες επίσης ήταν και στελέχη του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης αναλύθηκαν τα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά των δύο Περιφερειών, η αναπτυξιακή τους ταυτότητα καθώς και οι στόχοι  που έχουν θέσει για το μέλλον η καθεμία. Ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε η έναρξη συνεργασίας στα εξής θεματικά πεδία:

– Τουρισμό

-Διαχείριση απορριμμάτων και Κυκλική Οικονομία

– Ενέργεια

– Ανάπτυξη υποδομών και τοπικής οικονομίας για αντιμετώπιση του δημογραφικού

– Ψηφιακή  Διακυβέρνηση

– Αγροτική Ανάπτυξη

– Ανταλλαγή Νέων

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν περαιτέρω εξειδικευμένες συναντήσεις με στόχο το καλύτερο συντονισμό και τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας, ενώ θα προγραμματιστούν και δια ζώσης συναντήσεις, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας τον ομόλογο του για αυτή την πρώτη συνάντηση ανέφερε: «Διαρκής στόχος μας είναι η εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και εκτός. Επιδιώκουμε σημαντικές συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία μας, να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, και να γίνουμε κοινωνοί γνώσης και εξειδικευμένης εμπειρίας. Είμαστε δεκτικοί σε κάθε διεθνή  συνεργασία που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια και τους συμπολίτες μας».

Ο Περιφερειάρχης  Michael Sack δήλωσε από την πλευρά του: «Χαιρόμαστε που επιδιώκεται η συνεργασία με μια ελληνική Περιφέρεια, που έχει τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά με εμάς, αλλά και τις ίδιες προοπτικές ανάπτυξης, όπως και την ίδια στόχευση. Η κοινή συνεργασία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις δύο πλευρές, και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την έναρξη της συνεργασία μας».

Απαντώντας ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε : «Η πρώτη μας παρουσία στην Ελληνογερμανική Συνέλευση πριν 1,5 χρόνο, μας κινητοποίησε στην εστίαση συνεργασιών με αντίστοιχες περιφέρειες της Γερμανικής Ομοσπονδίας, για διεύρυνση των συνεργασιών μας και την απόκτηση τεχνογνωσίας για ζητήματα του μέλλοντος. Μπορούμε να αποκτήσουμε αλλά και να προσφέρουμε πλέον εξειδίκευση συνεργαζόμενοι με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Ευρώπης».

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα