16/10/202422:16

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες του Κόλπου: Η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας εν μέσω του πολέμου στη Μ. Ανατολή και το μήνυμα Μητσοτάκη

Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σηματοδότησε ένα ιστορικό ορόσημο καθώς οι ηγέτες των δύο περιοχών συγκεντρώθηκαν για να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Αυτή η πρώτη συνάντηση οδήγησε στην υιοθέτηση μιας φιλόδοξης δήλωσης, υπογραμμίζοντας σημαντική πρόοδο στη συνεργασία, το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δέσμευση για πολυμερή συνεργασία.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές βρίσκονται στο επίκεντρο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Την Τετάρτη έλαβε χώρα η πρώτη Σύνοδος των «27» με τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου, προκειμένου να υπάρξει σύσφιξη της συνεργασίας σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

(AP Photo/Omar Havana)

Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Νότιο Λίβανο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών της 1ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, με τον Εμίρη του Κατάρ, με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ομάν για Διεθνείς Υποθέσεις. Συζητήθηκε η σημασία της προώθησης των σχέσεων ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποφυγής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, με έμφαση στη θέση της χώρας που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό, αλλά και πύλη προς την Ευρώπη.

Την Πέμπτη (17/10) αναμένεται να συνεδριάσει η πρώτη Σύνοδος του νέου ευρωπαϊκού κύκλου των 27 ηγετών, που πρόκειται να έχει «βαριά» ατζέντα, με τον μεταναστευτικό να κυριαρχεί λόγω την έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για νέα αύξηση των ροών από το Λίβανο.

Στο γράμμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες αναφέρει ότι θα συζητηθούν οι στρατηγικές για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας στον έλεγχο των συνόρων, οι εταιρικές σχέσεις και οι πολιτικές επιστροφής.

Ωστόσο, ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες αλλά και κόντρες μεταξύ των κρατών – μελών. Η Γερμανία εχει θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για έξι μήνες, η Ολλανδία και η Ουγγαρία ζητούν «αυτοεξαίρεση» από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Κ. Μητσοτάκης για Μεσανατολικό: Μόνη πολιτική λύση η δημιουργία δύο κρατών – Επιβάλλεται πάνω απ’ όλα αυτοσυγκράτηση
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. να ζητήσει περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και επιτάχυνση την επιστροφών – συνεργασία με τρίτες χώρες.

Ένα Ιστορικό Ορόσημο
Η σύνοδος χαιρετίστηκε ως μια σημαντική πρόοδος, με τους ηγέτες να τονίζουν την ιστορική και πολιτική σημασία αυτής της συνάντησης.

Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στη συνεργασία ΕΕ-ΣΣΚ, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τώρα αποκτά στρατηγική διάσταση.

Τρία μεγάλα βήματα προόδου
Στενότερη Συνεργασία: Η σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΣΣΚ.

Αύξηση Εμπορίου και Επενδύσεων: Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς, αναγνωρίζοντας το ανεκμετάλλευτο δυναμικό σε διάφορους τομείς.

Δέσμευση για Πολυμερή Συνεργασία: Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για τη σημασία των πολυμερών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, προωθώντας την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες του Κόλπου: Η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας εν μέσω του πολέμου στη Μ. Ανατολή και το μήνυμα Μητσοτάκη
Θετική Ατμόσφαιρα και Εντατική Προετοιμασία
Η ατμόσφαιρα στη σύνοδο ήταν πολύ θετική, με τους ηγέτες και των δύο πλευρών να αναγνωρίζουν την εντατική προετοιμασία και τη δέσμευση που έκαναν τη σύνοδο επιτυχημένη. Παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ένα κοινό κείμενο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας.

Αναγνώριση Διαφορετικών Απόψεων
Οι ηγέτες αναγνώρισαν ότι, ενώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, και οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες να συμβάλλουν στην ευημερία, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση είναι κρίσιμη για την επιτυχία της συνεργασίας, επισήμανε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενίσχυση των Σχέσεων σε Έξι Βασικούς Τομείς

  1. Εμπόριο και Επενδύσεις: Προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών ανταλλαγών.
  2. Συνδεσιμότητα: Ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών, ψηφιακών και τεχνολογικών συνδέσεων.
  3. Γέφυρες Ανθρώπων: Δημιουργία ισχυρότερων πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών.
  4. Ενεργειακή Συνεργασία και Κλιματική Αλλαγή: Κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
  5. Ανάπτυξη και Ανθρωπιστική Βοήθεια: Συνεργατικές προσπάθειες σε έργα βοήθειας και ανάπτυξης.
  6. Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Ζητημάτων: Κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση βασικών παγκόσμιων προκλήσεων.


Ανεκμετάλλευτο Δυναμικό στην Οικονομική Συνεργασία
Παρά την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, παραμένει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η συνδεσιμότητα, οι υποδομές και η έρευνα και καινοτομία.

Παγκόσμια Ζητήματα και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, της πολυμερούς συνεργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επανέλαβαν τον σεβασμό τους για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ειρηνευτικές Προσπάθειες στη Μέση Ανατολή
Και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο και τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Επανέλαβαν ότι μόνο μια πολιτική λύση, βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη στην περιοχή, με τα κράτη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ να ζουν δίπλα-δίπλα μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα.

Με το βλέμμα στην… επόμενη μέρα
Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΣΣΚ θέτει τα θεμέλια για μια βαθύτερη και πιο στρατηγική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΣΣΚ, με στόχο την οικοδόμηση ενός δικαιότερου και πιο ευημερούντος πολυπολικού κόσμου. Η δέσμευση για διάλογο, συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα