01/02/202422:04

Σύνοδος Κορυφής με «φόντο» τα τρακτέρ: Προσπάθειες των ηγετών να βρεθούν λύσεις για τους αγρότες – «Πράσινο φως» στην Ουκρανία

Δακρυγόνα, φωτοβολίδες, αυγά και φωτιές, μόλις λίγα μέτρα από την καρδιά της Ε.Ε ήταν το φόντο της Συνόδου Κορυφής των 27 σήμερα, Πέμπτη.

«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε» φώναζαν οι αγρότες σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Οι κόρνες 1.300 τρακτέρ ήχησαν στο κέντρο των Βρυξελλών, γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο. Μπλόκα, φωτιές, αβγά, πετροπόλεμος και σύγκρουση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία δημιουργούσαν το εκρηκτικό σκηνικό.

Ζημιές σε ιστορικά αγάλματα προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και του Βέλγου πρωθυπουργού. «Δεν πρέπει να ρίχνουμε το φταίξιμο σε αυτούς που διαμαρτύρονται, αλλά να τους πούμε ότι τους ακούμε. Αλλά ακόμη και με τα πιο κατανοητά παράπονα, η έκκλησή μου θα ήταν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους με την ψήφο τους τον Ιούνιο και όχι προκαλώντας καταστροφές», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Πάνω από 1.300 τρακτέρ είχαν κατακλείσει τους δρόμους των Βρυξελλών, κάνοντας πορεία. «Θέλουμε να σταματήσουμε αυτούς τους τρελούς νόμους, που έρχονται κάθε μέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένα είδος τσουνάμι», τονίζει αγρότης.

Στο πλευρό τους αργά το βράδυ, έσπευσε ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους τους και δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους, ασκώντας κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι «πράσινοι» κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγόμενα τρόφιμα εκτός Ευρώπης, κυρίως από την Ουκρανία, αλλά και η πιθανή συμφωνία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν φέρει στα όριά τους, τους αγρότες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και το ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών το έφεραν στο τραπέζι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την Κομισιόν ήδη να έχει κάνει προτάσεις για ελάφρυνση των βαρών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur.

Στη Γαλλία εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μαζικές, με τα κομβόι να βρίσκονται μια ανάσα από το Παρίσι. Ενώ συγκεντρώσεις γίνονται ήδη στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν, Ρούτε και Ντε Κρο με εκπροσώπους των αγροτών
Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα των αγροτών γίνεται φανερή από την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο αγροτικό και σε όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς το θέμα μπήκε στην ατζέντα με τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Το κρίσιμο θέμα αναφέρεται επίσης και στα συμπεράσματα, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του. Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη τους τις ανησυχίες των αγροτών, τις νέες προκλήσεις, τονίζουν τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα επανέλθουν στο ζήτημα.

Συνάντηση είχαν επίσης οι Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Μαρκ Ρούτε και Αλεξάντερ Ντε Κρο με εκπροσώπους των αγροτών και σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να φύγουν από την περιοχή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Νέα μέτρα Μακρόν για τους αγρότες

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα ώστε να κατευνάσει το θυμό των αγροτών. Εκτός από τις άμεσες βοήθειες και φορολογικές ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση διέταξε μαζικούς ελέγχους στις αλυσίδες σούπερμαρκετ για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας εις βάρος των παραγωγών. Τα συνδικάτα απάντησαν θετικά και κάλεσαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Στην επόμενη συνεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γαλλία θα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής συντονιστικής ελεγκτικής δύναμης για να καταπολεμήσει υγειονομικές απάτες σε όλη την επικράτεια των 27 σε συντονισμό με τις ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, ώστε να δημιουργηθούν ομοιογενείς συνθήκες σε όλη την ΕΕ.

Εντωμεταξύ, ήδη μελετάται «ρήτρα διασφάλισης» έναντι των ουκρανικών προϊόντων. Από αυτήν τη χρονιά και σε βάθος χρόνου θα δοθούν 150 εκ. ευρώ προκειμένου να ανακουφίσουν φορολογικά και κοινωνικά τους κτηνοτρόφους που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Ακολούθως, θα γίνει μαζικός έλεγχος των αλυσίδων σουπερμάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων που παρακάμπτουν τον νόμο για τις δίκαιες απολαβές των αγροτών με την βοήθεια των κεντρικών πρακτορείων προμηθειών/αγορών εκτός συνόρων ή από αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο νόμος του 2018 αφορά κάθε προϊόν που πωλείται στη Γαλλία, ανεξάρτητα από την προέλευσή του. Μάλιστα, αλυσίδες σουπερμάρκετ από όλη την Ευρώπη συμμαχούν, ώστε να ενισχύσουν την δύναμη τους, κάνοντας γιγαντιαίες παραγγελίες στους παραγωγούς αναγκάζοντας τους να συμπιέσουν τις τιμές.

Επιπροσθέτως, οι ετικέτες είναι παραπλανητικές, για παράδειγμα, ένα πακέτο μπισκότα αναφέρεται ως made in France αλλά τα υλικά προέρχονται από άλλη χώρα. Ήδη 10.000 έλεγχοι ξεκινούν προς τις βιομηχανίες τροφίμων με πρόστιμα που θα φτάνουν εως και 10% του τζίρου των διανομέων εάν παρακάμπτουν αυτόν το νόμο.

Όσον αφορά τις συντάξεις θα μελετηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τις 25 καλύτερες δεδουλευμένες χρονιές, στο πλαίσιο της συνταξιοδότησης των αγροτών. Επιπλέον, θα υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές για πώληση της αγροτικής επιχείρησης σε νέους επαγγελματίες όπως και κληρονομικές φορολογικές ελαφρύνσεις για να διατηρηθούν απο γενιά σε γενιά οι αγροτικές επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ό,τι το κόστος των μέτρων είναι πολύ σημαντικό αλλά θεωρεί ότι είναι πάνω απ’ όλα επένδυση.

Συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση 50 δισ. ευρώ της Ουκρανίας
Την ώρα που τα αιτήματα των αγροτών αναδεικνύονται στον ανεπίσημο πρωταγωνιστή των συνομιλιών, οι 27 κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια στη Ουκρανία.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται» έγραψε στην ψηφιακή πλατφόρμα ο Σαρλ Μισέλ.

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δις ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

Και η μετανάστευση στα συμπεράσματα της Συνόδου
Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση επισημαίνουν οι ηγέτες των «27» κρατών μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προκειμένου να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και την διαχείριση συνόρων στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου των νέων συνοριακών διαδικασιών, το κομμάτι του μεταναστευτικού θα ενισχυθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δυνητική χρήση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και αναγκών. Για το σκοπό αυτό, καλεί την Επιτροπή να συνδράμει τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

Προκειμένου να επιτραπεί στην Ένωση να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα έκτακτο πλαίσιο γεωπολιτικής έντασης, οι προτεραιότητες για το μεταναστευτικό θα ενισχυθούν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση της αποτελεσματικής μεταναστευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη συνέχιση της δράσεων που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Θα βοηθήσει επίσης στην
υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Νότιας Γειτονίας και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων και χρηματοδότησης για τις μεταναστευτικές διαδρομές.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα