27/10/202321:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γνωμοδότηση από την ΚΕ ζητεί η Επιτροπή Δεοντολογίας για τις παραπομπές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα για διαγραφή από τον Στ. Κασσελάκη

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 3 ώρες η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέτασε τις καταγγελίες σε βάρος των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, μετά την παραπομπή τους στο όργανο από τον Στέφανο Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προβλέπεται από το καταστατικό και στη συνέχεια να συνεδριάσει εκ νέου.

Ποια είναι η διαδικασία πριν τις διαγραφές

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνα και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του σώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10. Τόνισε δε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» για διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι’ αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Πηγή: Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα