Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου
12/08/201916:49

Τα 4+1 βήματα του ΥΠΟΙΚ για να διασφαλισθούν φοροελαφρύνσεις και αν…

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Δύο εμβληματικές κινήσεις που θα δείχνουν την αλλαγή σελίδας – η απόφαση για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και το επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου με το ΔΝΤ –  η πλήρης “σάρωση” των εκκρεμών προαπαιτούμενων της 3ης αλλά και της 4ης αξιολόγησης, η προσπάθεια στήριξης εσόδων και δαπανών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με ορόσημο το 9μηνο, αλλά και η πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση για το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού και για το περιεχόμενο του φορο-νομοσχεδίου αποτελούν τα επόμενα μεγάλα “βήματα” του ΥΠΟΙΚ. Από την επιτυχία των 5 αυτών κινήσεων – στις οποίες πρέπει να μετάσχει ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο αλλά και η ΤτΕ – θα κριθούν τα “περιθώρια” για εμπροσθοβαρείς φοροελαφρύνσεις, αλλά και η διασφάλιση της πορείας της χώρας προς τη βιώσιμη και ισχυρή ανάκαμψη.

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και το ΔΝΤ

Η απόφαση είναι ειλημμένη αλλά σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο. Ο λόγος για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά. Η σχετική έγκριση της Επιτροπής αναμένεται, ενώ η κίνηση προβλέπεται ότι θα συνοδεύεται από ένα ακόμη αίτημα, αυτή τη φορά προς τον ESM: την επίσημη αίτηση του ΥΠΟΙΚ για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του “ακριβού” δανείου με το ΔΝΤ.

Μία πρώτη επιστολή (που δεν οδήγησε τελικά σε επίσημο αίτημα) ήταν το τελευταίο στάδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα μεγάλα μέτωπα της 3ης αξιολόγηση ωστόσο εμπόδισαν τα αναγκαία βήματα.

Σημειώνεται ότι το αίτημα προς τον ESM θα πρέπει να ακολουθήσει νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους, αλλά και έγκριση σε επίπεδο Eurogroup και κρατών – μελών. Μετά θα μπορεί να γίνει το επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ. Πλέον ο χρόνος μπορεί να συνδυαστεί με την 4η αξιολόγηση καθώς αυτή προβλέπει  και ανάλογη διαδικασία έγκρισης “πακέτου” παρεμβάσεων στο χρέος.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη κοινοποιήσει και εγγράφως – στο πλαίσιο της επιστολής Μοσκοβισί για την ενισχυμένη εποπτεία – εμμέσως την πρόθεση της κυβέρνησης για παραμετρική αλλαγή των πλεονασμάτων μέσα από νέο υπολογισμό της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.

Η πορεία των προαπαιτούμενων – θετική πορεία εσόδων τον Αύγουστο

Το “καλό” πρόσωπο της κυβέρνησης συνδέεται όμως με μία πολύ θετική έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση. Και τούτο απαιτεί να αρθούν οι πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις της 3ης αξιολόγησης, αλλά και να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που συνδέονται με την 4η αξιολόγηση. Οι θεσμοί για τον λόγο αυτό θα έρθουν το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Έως τότε θα έχουν διαθέσιμα και τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του 9μήνου που θα περιλαμβάνουν νεότερα στοιχεία για την πορεία των 120 δόσεων (σ.σ. για την οποία η ελληνική πλευρά προβλέπει τόνωση των εσόδων ενώ οι θεσμοί έβλεπαν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δημοσιονομική τρύπα συνιστώντας ουσιαστικά και το μεγαλύτερο πεδίο διαφωνίας αναφορικά με τα δημοσιονομικά του 2019). Στο 8μηνο πάντως αλλά και στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου η πορεία των εσόδων σύμφωνα με πληροφορίες ήταν θετική.

Πέρα από το σκέλος των εσόδων, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (που παρουσιάζει υστέρηση στο 6μηνο), αλλά και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (σ.σ. η οποία είχε επίσης πατήσει φρένο όλο το πρώτο εξάμηνο).

Η παρούσα σύνθεση της Επιτροπής φέρεται να επιθυμεί και η ίδια μία πολύ θετική έκθεση που θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός στήριξης στο Eurogroup.
 
Η διαπραγμάτευση
 
Τελικός στόχος όλων αυτών είναι η “ομαλή” κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και η προώθηση του φορολογικού νομοσχεδίου με τις ελαφρύνσεις των επόμενων ετών. Πέρα από τα παραπάνω τεχνοκρατικά “στοιχεία” κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν και οι πολιτικές επαφές που κλιμακώνονται σε πρωθυπουργικό επίπεδο από το τέλος Αυγούστου.

Σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ τα πρώτα ραντεβού έχουν οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στο EWG και για τις 13 Σεπτεμβρίου στο Eurogroup. Ωστόσο, καθώς θα ακολουθήσει η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα, κρίσιμο θεωρείται το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της Επιτροπής αλλά και θα ολοκληρωθεί η αλλαγή “σκυτάλης” στα πρόσωπα των θεσμών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα