30/04/202318:46

Τα ποντιακά του Αλέξη Τσίπρα στο Μενίδι: «Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν»- «Η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας» είπε

«Η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας από το Μενίδι.

«Τιμούμε την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε και στα ποντιακά, υποστηρίζοντας πως «Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν» που σημαίνει: «Άλλα ζώα σφάζονται και άλλα μηρυκάζουν», αναφερόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο στην «αναδιανομή πλούτου που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Με τον πιο προκλητικό τρόπο και με όλα τα μέσα», όπως είπε.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «Συμβόλαιο δικαιοσύνης για τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον ποντιακό Ελληνισμό» και πρόσθεσε:  «Ήρθα σήμερα εδώ, στη μέση της προεκλογικής περιόδου, γιατί γνωρίζω ότι αυτά που σήμερα λέγονται, καταγράφονται. Είναι το συμβόλαιο τιμής με τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον ποντιακό ελληνισμό.

Δεσμεύομαι, ότι στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, θα δημιουργήσουμε μια μόνιμη διαρκή διακομματική επιτροπή που, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για την προστασία των βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα