Τα ραντεβού της Teneo Intelligence στην Αθήνα: Τα πρώτα ν/σ Μητσοτά...
28/06/201911:03

Τα ραντεβού της Teneo Intelligence στην Αθήνα: Τα πρώτα ν/σ Μητσοτά…

[ad_1]

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τις προοπτικές για την πολιτική και την οικονομία μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου αναλύει η Teneo Intelligence και ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου ο οποίος βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τραπεζίτες και Έλληνες αξιωματούχους. Όπως επισημαίνει, η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει αυτοδυναμία με 155 έως 159 έδρες. Παράλληλα, παραθέτει ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τα σημαντικά υπουργεία, ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι θα γίνει με τα σχέδια ΤΧΣ – ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Η ΝΔ αναμένεται να επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές με σημαντική διαφορά καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 8% με 10%. Ο τελικός αριθμός των κοινοβουλευτικών εδρών θα καθοριστεί ωστόσο από άλλους παράγοντες, κυρίως τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Ανεξάρτητα από αυτό, η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 έδρες). Εάν εξασφαλίσει 155 θέσεις ή λιγότερες, θα θεωρηθεί ως ένα σχετικά απογοητευτικό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε μεταξύ των 156 και των 159 θέσεων θα είναι μια ισχυρή νίκη, ενώ 160+ έδρες θα θεωρηθούν θρίαμβος. To βασικό σενάριο της Teneo Intellignce είναι οι 155 έως 159 έδρες με σημαντικές πιθανότητες για περισσότερες.

Μια ισχυρή πλειοψηφία (160+ έδρες) θα προσφέρει στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και θα του επιτρέψει να κάνει πιο τολμηρές επιλογές όσον αφορά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δεδομένου ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί πολύ για τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες. Αντιθέτως, μια ισχνή ή λογική πλειοψηφία (μεταξύ 152-159 εδρών) θα μπορούσε να τον αναγκάσει να παίξει πιο αμυντικά, τόσο όσον αφορά τους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου όσο και την ατζέντα πολιτικής.

Το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί εντός δύο ημερών από τις εκλογές

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 9 Ιουλίου και η μετάβαση από την υπάρχουσα κυβέρνηση στη νέα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου. Όσον αφορά την ταυτότητα των νέων υπουργών, ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά, όπως σημειώνει η Teneo. Η τελική σύνθεση εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών που θα εξασφαλίσει η ΝΔ στις 7 Ιουλίου.

Τα κυριότερα υπουργεία είναι των Οικονομικών (όπου οι περισσότερες πιθανότητες “γέρνουν” προς τον Χρήστο Σταϊκούρα), το Ανάπτυξης (ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι ο κύριος υποψήφιος), καθώς και της Βιομηχανίας και της Ενέργειας. Σύμφωνα με την Teneo εδώ και καιρό η ΝΔ δεν έχει ισχυρό εσωτερικό υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ανεξάρτητα από αυτό, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο να μην εξεταστούν πρόσωπα εκτός του κόμματος για τη θέση. Ενώ ο κ. Σταϊκούρας είναι μία ασφαλής επιλογή και είναι πολύ εξοικειωμένος με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο του Σαμαρά), θεωρείται γενικά ως “άνθρωπος των αριθμών” με όχι τόσο μεγάλο χάρισμα στο να μπορέσει να “πουλήσει” το ελληνικό story στους επενδυτές και στους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Αν ο Σταϊκούρας διοριστεί ως υπουργός Οικονομικών, θα είναι σημαντικό το ποιοι ή ποιος θα είναι υφυπουργοί/ος και ποιος θα είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη.

Τα πρώτα νομοσχέδια τον Ιούλιο

Η ΝΔ είναι ίσως η πιο καλά προετοιμασμένη κυβέρνηση που έχει δει η Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια το κόμμα έχει δουλέψει πολύ και έχει περίπου δώδεκα νομοσχέδια που είναι έτοιμα να κατατεθούν. Η πρόθεση είναι να γίνει μια δυναμική εκκίνηση στη διακυβέρνηση περνώντας μερικά νομοσχέδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το φθινόπωρο θα αφιερωθεί κατά κύριο λόγο στον προϋπολογισμό του 2020 και σε συναφή θέματα με τους πιστωτές.

Τα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούλιο είναι τα εξής:

– Ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση του γραφείου του πρωθυπουργού, έτσι ώστε η γενικότερη διακυβέρνηση της χώρας να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς και η δημιουργία υπουργείου “εσωτερικής ασφάλειας”.

– Ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει τη χώρα πιο φιλική προς τις επενδύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και θα δημιουργήσει ένα ευέλικτο και απλούστερο πλαίσιο αδειοδότησης. Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για το Ελληνικό για την ανακατασκευή του παράκτιου χώρου του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας.
    
– Ένα νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ (με πιθανή αρχική περικοπή κατά 10-15%), τον φόρο των επιχειρήσεων (από 28% σε 24%), τη μείωση του αφορολόγητου και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

– Τα άλλα νομοσχέδια που είναι έτοιμα αφορούν την Παιδεία καθώς και την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

Στο μέτωπο της πολιτικής, τα τρία βασικά ζητήματα που θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να διαμορφώσουν τις προοπτικές της νέας κυβέρνησης βραχυπρόθεσμα αφορούν την αντιμετώπιση των προκλήσεων “του νόμου και της τάξης”, τις φορολογικές περικοπές στις οποίες έχει δεσμευτεί η ΝΔ και το να πείσει του Έλληνες ότι οι χειρότερες μέρες είναι πλέον πίσω τους. Παράλληλα, στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ θα είναι επίσης η ΔΕΗ και το μέλλον της.

Όσον αφορά την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να τροφοδοτήσει την πόλωση, να προκαλέσει διαμαρτυρίες και κοινωνικές αναταραχές στη συνέχεια, σύμφωνα με την Teneo, ο συνολικός κίνδυνος είναι χαμηλός. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια πολλών από τους ψηφοφόρους τους.

Το… δηλητηριασμένο δισκοπότηρο του Τσίπρα

Η πρωτοφανής προεκλογική εκστρατεία του Τσίπρα (με δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) πριν από τις ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές σημαίνει ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληρονομήσει μια οικονομία που αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος (1,3% το πρώτο τρίμηνο) με τα δημόσια οικονομικά να έχουν “χτυπηθεί” από τα “δώρα” του Τσίπρα.

Όσον αφορά το 2019, η Teneo εκτιμά ότι οι πιστωτές θα είναι ευέλικτοι. Η πραγματική δοκιμασία θα είναι ο προϋπολογισμός 2020 του οποίου το κεντρικό περίγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Συστημικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των NPLs/NPEs

Μετά από επαφές που είχε η Teneo στην Αθήνα τονίζει πως δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική  πρόοδος σε ό,τι αφορά τα σχέδια των ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων πριν από το τέλος του έτους. Το APS εξετάζεται ακόμη από την DG Comp και η τελική ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2019.

Πάντως, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ είναι πρόθυμη να εξετάσει σοβαρά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος και οι νομικοί εμπειρογνώμονες του κόμματος εργάζονται μαζί με τραπεζικά στελέχη για να εντοπίσουν τι χρειάζεται από την άποψη της νομοθεσίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα