16/09/202013:19

ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το άνοιγμα σχολείων και το κρούσμα covid-19 σε μαθητή στο Γυμνάσιο του Πύργου

Με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, αποκαλύφθηκαν οι τραγικές ελλείψεις στις σχολικές μονάδες του νομού που αφορούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τα σχολεία άνοιξαν σε συνθήκες πανδημίας χωρίς να έχει προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό,  με προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, με 25άρια τμήματα και κουτσουρεμένα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για αναλώσιμα. Αφού η Κυβέρνηση της  ΝΔ  κουρέλιασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε υγεία, τουρισμό και εργασιακούς χώρους έρχεται να αποτελειώσει το έργο της και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού και για τα μέτρα που τελικά ΔΕΝ πήρε. Ενώ είχε όλο το χρονικό περιθώριο να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων δεν έκανε απολύτως τίποτα, είναι αποκαλυπτικό πως σε αυτές τις συνθήκες, συνθήκες έξαρσης της νόσου, στον Νομό Ηλείας άνοιξαν κάποια σχολεία χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη απολύμανση τους και με ελλείψεις προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων . Βεβαίως η κ. Ζαχαράκη στην επίσκεψη της σε σχολεία του Νομού δεν βρήκε να πει τίποτα για αυτές τις τραγικές ελλείψεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, βεβαίως τόνισε «πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτή την ιδιαίτερη σχολική χρονιά η τήρηση των οδηγιών».

Παρά ταύτα η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα:

  • Σε περίοδο καραντίνας νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη
  • Εκτός από τις λίγες μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, δεν μονιμοποίησε όλους τους συμβασιούχους που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση
  • Δε βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες
  • Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της υγειονομικής επιτήρησης των σχολείων κ.α.

Σε ότι αφορά το  κρούσμα Covid- 19 σε σχολείο του Πύργου απαιτούμε άμεσα :

Να παρέμβει άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων  τεστ σε όλους τους  μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Να δοθεί ειδική άδεια στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μέχρι την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ. Να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και το κλείσιμο του Τμήματος ακόμα και της σχολικής μονάδας για όσες ημέρες χρειαστεί.

Η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ εκτιμάει πως είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί εδώ και τώρα το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη. Έτσι θα υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί λένε, αλλά και για θα καλυφτούν μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν. Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και θα βελτιωθεί συνολικότερα το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο σε κάθε σχολείο.

Η ζωή συνεχίζεται… Και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μέσα από τους συλλόγους τους να απαιτήσουν:

  • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών που προκύπτουν.
  • Εδώ και τώρα έλεγχους σε όλα τα σχολεία, κυρίως σε πολυπληθείς σχολικές μονάδες που είναι ασυντήρητες εδώ και πάρα πολλά χρόνια
  • Ουσιαστική λειτουργία όλων των ολοήμερων, όλων των δομών προσχολικής αγωγής που είναι αναγκαίες.
  • Να εξασφαλιστεί η σχολαστική καθαριότητα χώρων και αντικειμένων με επιπλέον προσλήψεις καθαριστριών με πλήρη απασχόληση.
  • Επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών προκειμένου να υπάρξει επάρκεια ειδών καθαριότητας.

Σε αυτόν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, με τους κομμουνιστές, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε ουσιαστικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα