03/03/202320:23

Τέμπη: Αχτίδα ελπίδας μέσα στην τραγωδία – 8.500 φιάλες αίμα μέσα σε δύο ημέρες για τους τραυματίες

Μία μικρή αχτίδα «ελπίδας» κάνει την εμφάνισή της μέσα στο βαθύ σκοτάδι της τραγωδίας των Τεμπών, όπου μετά την συγκρότηση των δύο τρένων έχουν χάσει τη ζωή τους 57 άτομα. Η ανταπόκριση του κόσμου για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τους τραυματίες που βρέθηκαν μέσα στο τρένο είναι συγκινητική και μέσα σε ελάχιστες ώρες έχουν συγκεντρωθεί 8.500 φιάλες με αίμα από τους εθελοντές.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή», είπε στο GRTimes ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι 3.000 φιάλες αίματοςσυγκεντρώθηκαν την πρώτη μέρα του δυστυχήματος, ενώ ακόμη 5,5 χιλιάδες φιάλες, πρόσφεραν απλόχερα άνθρωποι όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

«Απευθύναμε την εν λόγω έκκληση την Τετάρτη. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίζαμε τις αιμοδοσίες σήμερα και αύριο, θα συγκεντρώναμε 7 και 10 χιλιάδες φιάλες αίματος αντίστοιχα, καθώς τα αντανακλαστικά του κόσμου δεν είναι άμεσα. Χρειάζεται δηλαδή, μία προετοιμασία για να πάει κάποιος και να δώσει αίμα και για αυτό, τις επόμενες ημέρες θα είχαμε την κορύφωση», διαβεβαιώνει σχετικά ο κ. Κατσίβελας, συμπεραίνοντας ότι «σε αυτήν την κοινωνία, μπορείς να ελπίζεις».

Οι ανάγκες που προέκυψαν στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, λοιπόν, καλύφθηκαν και με το παραπάνω, ενώ εκείνο που προέχει τώρα, κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, είναι να μην «εξαντληθούν» οι αιμοδότες.

«Τα αιμοσφαίρια, έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής, 42 ώρες. Τα αιμοπετάλια, δε, μόνο πέντε. Δεν έχουν, δυστυχώς, απεριόριστη ζωή. Οπότε είναι σημαντικό οι αιμοδότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και για τις επόμενες περιόδους», όπως λέει συγκεκριμένα ο κ. Κατσίβελας, υπογραμμίζοντας ότι νέες ανάγκες θα προκύψουν την περίοδο του Πάσχα, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις περιόδους των διακοπών, όπου ο κόσμος «χαλαρώνει» και δεν αιμοδοτεί, με αποτέλεσμα να μισο-αδειάζουν οι αποθήκες με τα αποθέματα αίματος στη χώρα μας.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα